Uz pomoć napredne tehnologije znanstvenici sa Sveučilišta u Tel Avivu su uspjeli otkriti što je bilo napisano na komadu lončarije koji se nalazio više od 50 godina u Izraelskom muzeju.

Kako prenose mediji, 600. godine prije Krista na području današnjeg Izraela vojnik koji se zvao Hananyahu je poslao svom prijatelju poruku koja glasi: "Pošalji mi još vina".

Lončarija je pronađena 1965. u pustinjskoj tvrđavi Arad i bila je u jako lošem stanju. Natpise na prednjoj strani koji sadrže blagoslove i podatke o transferu novca znanstvenici su uspjeli detaljno proučiti. Međutim, tek uz pomoć nove tehnologije otkriven je natpis na stražnjem dijelu. Tekst se sastojao od 50 slova i 17 riječi i bio je napisan u tri retka.

Tel Arad je bio vojna tvrđava u vrijeme kada je Nabukodonosor porazio Judeju. U njoj je boravilo 20-30 vojnika. Mnoge poruke su bile upućene zapovjedniku Elyashivu. U njima se većinom radilo o opskrbi s namirnicama kao što su brašno, ulje ili vino. Ludi su običavali na lončariji pisati recepte, razne popise ili su čak na njima, umjesto na papiru, pisali pisma i poruke.

U poruci koju su znanstvenici pronašli vojnik Hananyahu traži vino i smještaj za nepoznatu osobu te nudi svoju pomoć u bilo čemu što Elyashivu bude potrebno. Osim toga, na prednjoj strani je otkriven dodatni tekst u kojem se radi o razmjeni srebra i ulja između njih dvoje.

Dr. Mendel-Geberovich smatra kako je ovaj natpis na lončariji veoma važan jer su se iz njega saznali neki novi detalji vezani za to razdoblje.