Dvostranačka grupa u Kongresu priprema američke sankcije koje bi bile usmjerene na vodeće mađarske političke osobe povezane s Orbanovom vladom, dok odnosi između dvije zemlje nastavljaju ići silaznom putanjom.

Prijedlogom zakona o sankcijama bi se imenovali bivši dužnosnici i pristalice vlade, uglavnom povezane sa strankom Fidesz premijera Viktora Orbana.

Zakon je u pripremi od prošle godine i očekuje se da će izaći pred Kongres već sljedećeg mjeseca, gdje će vjerojatno dobiti široku podršku, kažu za Guardian dužnosnici upoznati s procesom izrade.

Nacrt zakona o sankcijama, o kojem je prvi izvijestio RSE, izrađuje se u vrijeme stalnog pogoršanja odnosa između Washingtona i Budimpešte.

Orban je bio blizak politički saveznik Donalda Trumpa, a Fidesz održava jake veze s tvrdolinijaškim američkim konzervativcima. Ove sedmice, dokumenti Pentagona koji su procurili, zasnovani na obavještajnim podacima, izvještavaju da je mađarski premijer opisao SAD kao jednog od tri najveća protivnika svoje stranke.

Mađarska je u četvrtak objavila da planira napustiti Međunarodnu investicionu banku (IIB) koju kontrolira Rusija, dan nakon što su SAD uvele sankcije toj instituciji sa sjedištem u Budimpešti koja se naširoko naziva "trojanskim konjem" Moskve u Europi.

Ministarstvo financija je također najavilo kaznene mere protiv bivšeg predsjednika odbora IIB Nikolaja Kosova i dvojice visokih rukovodnih dužnosnika, Georgija Potapova i Imrea Laslockog.

Objavljujući odluku da povuče svoje predstavnike iz banke, Mađarska je izrazila frustraciju zbog pritiska SAD.

"Prihvaćamo i razumijemo da zastupamo različite stavove, ali ne razumijemo zašto je neophodan pritisak na druge države da promijene svoje", rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto na konferenciji za novinare. "Mađarska je država, stoga je treba tretirati kao jednu, a ne kao koloniju."

Dan ranije, američki veleposlanik David Pressman rekao je da je, za razliku od drugih saveznika u NATO-u, mađarska vlada ignorirala američka upozorenja o aktivnostima banke. "Mađarska je odbacila zabrinutost vlade Sjedinjenih Država u vezi s rizicima koje njeno kontinuirano prisustvo predstavlja za alijansu", rekao je Pressman. "Zabrinuti smo zbog kontinuirane želje mađarskih lidera da prošire i prodube veze s Ruskom Federacijom."

U ožujku, Pressman je otišao u Washington kako bi se konsultirao s državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom i visokim dužnosnicima Bijele kuće. Američko veleposlanstvo je priopćilo da su razgovarali o "skorašnjim događanjima" u odnosima s Mađarskom, "uključujući jedinstvenu antiameričku retoriku visokih mađarskih zvaničnika i sveprisutnu antiameričku retoriku u medijima pod kontrolom Vlade Mađarske".

Njegovi kritičari vide Orbana kao najbližeg saveznika Vladimira Putina u EU. Blokiranje njegove vlade za pristupanje Švedske NATO-u dodatno je pokvarilo odnose s Washingtonom, a do kraja ožujka, Budimpešta je odlagala i pokušaj Finske za pridruživanje. Mađarska je također blokirala učešće Ukrajine na nekoliko NATO sastanaka na visokom nivou od 2017.

Nakon što je Peter Szijjarto, mađarski ministar vanjskih poslova, posjetio Moskvu kako bi potpisao niz energetskih sporazuma u utorak, Politico je objavio da je Oleg Ustenko, ekonomski savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao da će novi energetski sporazumi Budimpešte s Rusijom samo produžiti rat u Ukrajini.

"Ako ste vidjeli snimak na kojem su Rusi odsjekli glavu ukrajinskom vojniku, Mađari plaćaju nož", rekao je Ustenko.

U najnovijem izvještaju State Departmenta o ljudskim pravima zabilježen je alarmantan nivo korupcije u Mađarskoj.

"Iako je vlada poduzela neke korake da identificira, istraži, krivično goni i kazni zvaničnike koji su počinili kršenje ljudskih prava, akcije protiv korupcije na visokom nivou, politički povezane, bile su ograničene", navodi se u izvještaju.

Istraživanje Transparency Internationala o korupciji, Indeks percepcije korupcije, rangiralo je Mađarsku kao najkorumpiraniju državu članicu EU u 2022. godini.

Ovo nije prvi put da su SAD uvele sankcije osobama bliskim Orbanu. Washington je 2014. godine zabranio ulazak u SAD brojnim mađarskim osobama, uključujući šefa nacionalnog poreznog ureda, zbog zabrinutosti za korupciju. Tom prilikom, međutim, nisu imenovane osobe koje su bile na meti.