Sjeverna i Južna Koreja pregovaraju o tome da službeno okončaju rat u kojem se još uvijek tehnički nalaze od 1950. godine, prenose južnokorejske novine Munhwa Ilbo.
 
Na sljedećem summitu južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una susjedi bi mogli objaviti zajedničku izjavu kojom će nastojati ublažiti vojne napetosti i okončati dugogodišnje sukobe, navodi se u izvješću.
 
Summit za deset dana
 
Kim i Moon sastat će se 27. travnja u pograničnom selu Panmunjom, što je prilično simbolično s obzirom na to da je upravo u toj demilitariziranoj zoni koja dijeli Korejski poluotok potpisano primirje u Korejskom ratu.
 
Kim će biti prvi sjevernokorejski čelnik koji će kročiti na tlo Južne Koreje još od kraja rata 1953. godine. Dva prethodna međukorejska sastanka održana su u Pjongjangu 2000. i 2007. godine.

Otvaranje puta Kimu za sastanak s Trumpom?
 
Nijedan mirovni ugovor nije bio potpisan kako bi zamijenio primirje iz 1953., kojim je okončan Korejski rat. Uspješan sastanak Kima i Moona otvorio bi put prema sastanku Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa, prvog između sjevernokorejskog i američkog lidera.
 
Poluotok ostaje podijeljen, a jedan od načina rješavanja sukoba mogao bi značiti vraćanje teško osnažene demilitalizirane zone (DMZ) u prvobitno stanje, navodi Munhwa Ilbo. Stotine tisuća vojnika trenutno čuvaju područje s obje strane.