Pripadnici Jedinice granične policije BiH Gorica, 25. rujna 2023. godine, spriječili su krijumčarenje 16 stranih državljana u graničnom pojasu na području Posušja, priopćeno je iz Granične policija BiH.

Krijumčarenje je otkriveno prilikom nadzora državne granice i kontrolom putničkog motornog vozila VW - kombi, bh. nacionalnih oznaka. Vozilom je upravljao A.B. (1993.), državljanin Bosne i Hercegovine.

Kako navode, zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Krijumčarenje osoba, o navedenom događaju je obaviješten dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH, prema čijoj je naredbi vozač ispitan u svojstvu osumnjičenog, a vozilo i drugi dokazni materijali privremeno oduzeti.

Protiv osumnjičenog A.B., Tužiteljstvu BiH bit će dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Krijumčarenje osoba. Za 11 stranih državljana je utvrđeno da se radi o državljanima Republike Turske, dok njih pet nije posjedovalo identifikacijske dokumente te su u Upitnicima za migrante izjavili da dolaze iz Sirije. O događaju su obaviješteni i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH.

U tijeku je daljnji rad na ovom slučaju.