Tim znanstvenika objavio je novu globalnu kartu Marsa koja pokazuje područja nakojima se voda u obliku leda nalazi i svega 2,5 centimetara ispod površine tog planeta.

Pomoći dobivenih podataka znanstvenici su pronašli barem jednu obećavajuću lokaciju za buduće ljudske misije na Crveni planet, a riječ je o velikoj zoni na području Arcadije Planitije koja se nalazi u sjevernoj hemisferi Marsa.

To područje bogato je zaleđenom vodom vrlo blizu površine i kao takvo je idealno za ljudsku misiju na Marsu. Ito tako, riječ je o području u umjerenom pojasu planeta koja dobiva dovoljno sunčevog svjetla, javlja Zimo.co.

Ne bi vam bio potreban bager da iskopate taj led. Mogli biste upotrijebiti i lopatu. Nastavljamo prikupljati podatke o zakopanom ledu na Marsu i tražimo najbolja mjesta za slijetanje astronauta, pojašnjava Sylvain Piqueux iz NASA-inog Jet Propulsion Laboratoryja.

U NASA-i vjeruju da će daljnja istraživanja te "karte s blagom" zasigurno otkriti još dobrih lokacija za slijetanje astronauta. Amerikanci planiraju astronaute imati na Marsu sredinom 30-ih godina 21. stoljeća.

Površina Marsa je najgora zamisliva pustinja u kojoj vode praktički nema jer ona vrlo brzo isparava u tankoj atmosferi tog planeta.

Otkriće dobrog izvora vode na Marsu smanjio bi količinu tereta u obliku zaliha pitke vode koje bi astronauti morali nositi sa sobom u misiji na Mars.

Karta koju su znanstvenici napravili bazirana je na podacima koje su prikupile dvije NASA-ine dugovječne sonde u orbiti oko Marsa - Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) te Mars Odyssey.