Financial Times objavio je svoju sedmu listu FT 1.000 najbrže rastućih tvrtki u Europi, među kojima ove godine nema nijedne iz BiH.

Lista se temelji, između ostalog, na rastu prihoda u tri godine do 2021. godine. Mnoge tvrtke koje se bave turizmom, ugostiteljstvom ili maloprodajom zbog korone su se borile za preživljavanje, ali one koje se bave tehnologijom ili e-trgovinom doživjele su procvat, piše FT koji najavljuje da će 21. ožujka objaviti poseban izvještaj o ovom rangiranju, a prenosi Klix.ba.

FT 1.000 objavljuje The Financial Times u suradnji s njemačkom statističkom tvrtkom i portalom Statista, popis prikazuje tvrtke koje su ostvarile najvišu stopu rasta između 2018. i 2021. godine, a da bi se rangirale na listu morale su ostvariti minimalno 100.000 eura prihoda 2018. godine te minimalno 1,5 milijuna eura prihoda 2021. godine.

Najnovija lista najbrže rastućih europskih tvrtki FT/Statista objavljena je upravo u trenutku kada je rat u Ukrajini ušao u drugu godinu, ali u ovoj je anketi vidljiv trajni utjecaj Covida-19.

Najviše rastućih tvrtki dolazi iz Italije, Njemačke, Austrije, a na listi su se našle i pet tvrtki iz Hrvatske. Što se tiče gradova, London je zadržao svoju poziciju grada s najvećim brojem brzorastućih tvrtki, već sedmu godinu zaredom, s 83 navedene tvrtke, a slijede ga Pariz (34) i Milano (33).