Trideset ljudi optuženo za krađu i prodaju 133 tone piletine na Kubi usred gospodarskih previranja i nestašice hrane u zemlji. Lopovi su odnijeli piletinu pohranjenu u 1660 kutija iz državnog objekta u glavnom gradu Havani, piše Sky News.

Novcem dobivenim od prodaje kupili su proizvode uključujući hladnjake, televizore, klima uređaje i prijenosna računala. Piletina bi se dijelila građanima prema komunističkom otočkom sustavu obroka, koji je uveden prije više od 60 godina nakon revolucije Fidela Castra.

Tim sustavom se osigurava subvencionirana hrana i on je sastavni dio svakodnevnog kubanskog života. Ukradena količina bila je jednaka mjesečnoj količini piletine za pokrajinu srednje veličine prema trenutnim cijenama distribucije, naveo je dužnosnik vladinog distributera hrane COPMAR.

Snimljeno kako kamion odvozi piletinu

Među optuženima su IT radnici i šefovi smjena u tvornici, ali i zaštitari te neki koji nisu izravno uključeni u tvrtku. Osumnjičenici bi mogli dobiti do 20 godina zatvora ako budu proglašeni krivima. Vlasti nisu rekle točno kada se krađa dogodila.

Ipak, pretpostavlja se da se odvilo između ponoći i 2 sata ujutro kada su otkrivene promjene temperature u skladištu. Snimka je uhvatila kamione koji odvoze piletinu s mjesta. Kuba uvozi većinu hrane i goriva koje troši.

Problem je pad državnih prihoda nakon pandemije, što je pogoršano strogim američkim sankcijama i stagnirajućim turizmom, koji je nekoć bio oslonac nacionalne ekonomije. Kriminal se povećao od kraja pandemije, iako su izvješća o velikim krađama poput ove još uvijek rijetkost na karipskom otoku.