Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći za CNN pozvao je međunarodnu zajednicu da odlučno djeluje protiv onih koji eskaliraju situaciju na Kosovu i ugrožavaju stabilnost.

Pozvao je i Srbe koji prosvjeduju na sjeveru Kosova da to rade mirno i smireno kako bi se očuvala stabilnost.

Potrebno je pričati

"Potrebno nam je da pričamo s Albancima da se dogovaramo oko sporazuma koji mogu da se provedu. Znam da su sudionici prosvjeda posvećeni i odlučni da se bore na miran način za svoja osnovna prava. Oni samo žele svoje pravo da sačuvaju svoje ime i prezime, da žive tamo gdje su čitav život živjeli. Moj mali savjet njima je da to rade mirno i smireno", rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu i francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu na izjavama, ali je dodao da se Srbije 100 posto ponaša u skladu s Kumanovskim sporazumom, vojno-tehničkim sporazumom koji je postignut sa NATO i KFOR, i u skladu s Rezolucijom 1244 koja predviđa da Srbija neće ući na teritoriju Kosova ni s jednim vojnikom.
 


"Nismo prekršili nijednu međunarodnu regulaciju, veoma smo striktni u vezi toga i imamo profesionalnu suradnju s NATO trupama na terenu, razgovarali smo sa zapovjednicima NATO na terenu, kao i glavnim komandantima u Napulju, ali i Jensom Stoltenbergom s kojim sam stotinu puta diskutirao i vjerujem da ćemo moći održati profesionalnu suradnju, čak i danas", rekao je Vučić.

Normalizacija

Vučić je na konstataciju voditeljice američke televizije rekao da je činjenica da Srbija ne priznaje Kosovo kao neovisnu i suverenu zemlju, i pitanje što bi se trebalo desiti da bi Srbija to uradila.

"To nije više ni pitanje, ako primijetite ono o čemu govorimo kroz njemačko-francuski plan, ono o čemu se govorilo u Ohridu je proces normalizacije, što je uvjet za budući progres Srbije ka EU", rekao je Vučić.

Inače, noć u tri općine na Severu Kosova protekla je mirno.

Manja grupa Srba ostala je dežurati ispred zgrada općina ispred kojih su pripadnici KFOR-a, a specijalci su unutar lokalnih samouprava.

Gradonačelnik Leposavića već tri noći spava u zgradi općine.

Očekuje se tijekom dana da KFOR pojača snage u Zvečanu.