Za privatizaciju BH Telecoma i HT Mostar bilo bi opravdano donošenje novih zakonskih rješenja, smatraju u Agenciji za privatizaciju Federacije BiH, izvještava Indikator.ba.

Zakonska rješenja za prodaju dijelova (manjinski paket dionica) ili poduzeća u cjelini potrebna su s ozbirom na visinu kapitala i značaj ovih poduzeća.

Na osnovu Reformske agende Planom privatizacije za 2016. godinu predviđena je priprema za prodaju dijela kapitala BH Telecoma i HT Mostar.

S tim u vezi, kao mogući metod prodaje manjinskog paketa BH Telecoma, u Agenciji za privatizaciju FBiH osim prodaje dionica putem burze, kao moguće rješenje navode i prodaju putem javne ponude dionica za gotov novac.

Državno vlasništvo u BH Telecomu iznosi 90,0 posto, a preostalih 10 posto stekli su mali dioničari kroz javnu ponudu dionica 2001. godine.

Nova zakonska rješenja poželjna su i u slučaju HT Mostar, posebno s obzirom na činjenicu da je Vlada Federacije BiH potpisala Sporazum sa Hrvatskim Telekomom u kojem je predviđeno i pravo preče kupnje. To znači da će HT Telekom Zagreb imati eksluzivno pravo otkupa dionica, a tek ako ne izvrši kupnju, dionice će biti ponuđene drugim investitorima.

Kao i u slučaju BH Telecoma manjinski paket može se prodati putem burze, što podrazumijeva donošenje adekvatnih odluka.

Vlada Federacije BiH ima u HT Mostar udio 50,1%, HT Zagreb posjeduje 39,1% a HP Zagreb 5,2%.

Prethodni pokušaj prodaje telekom operatera u Federaciji BiH bio je neuspješan.

U Parlamentu FBiH 2006. godine nije usvojena "Politika privatizacije sektora telekomunikacija u Federaciji BiH" kojom je bilo predviđeno više varijanti prodaje državnog kapitala telekom operatera.

Vlada Federacije BiH je tokom 2009. godine formirala Komisiju za izradu Prijedloga zakona o privatizaciji poduzeća iz sektora telekomunikacija, ali je ona prestala sa radom polovicom 2009. godine. (prvi.tv)