Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius predstavio je u subotu globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promjena, "povijesnu" mjeru za transformaciju svjetskog gospodarstva, koje pokreću fosilna goriva, i njegovo usmjeravanje prema ograničavanju zagrijavanja Zemlje.

Fabius je pozvao dužnosnike iz gotovo 200 zemalja da podrže ovaj prijedlog, za koji se nada da će biti konačan sporazum.

"Naša povijesna odgovornost je ogromna", rekao je Fabius tisućama dužnosnika, među kojima predsjedniku Francoisu Hollandu i američkom državnom tajniku Johnu Kerryju, na konferenciji u predgrađu Pariza.

Pregovarači će se ponovno sastati poslijepodne kako bi odobrili taj sporazum, koji predstavlja veliki pomak u globalnim naporima za izbjegavanje potencijalno katastrofalnih posljedica zagrijavanja planeta.

Fabius je nazvao sporazum "ambicioznim i uravnoteženim" i rekao je da će on biti "povijesna prekretnica" za svijet.

U pregovorima koji su trajali do ranih jutarnjih sati u petak, čini se da su dužnosnici uspjeli riješiti i posljednje zapreke za usvajanje sporazuma. Fabius je istaknuo ključne točke: ambiciozniji cilj za ograničavanje rasta globalne temperature na manje od dva stupnja Celzija; sto milijardi dolara godišnje za financiranje zemalja u razvoju nakon 2020. i petogodišnji ciklus za razmatranje provedbe obećanja koje su dale države za poduzimanje akcije za smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Posljednji pokušaj da se postigne globalni sporazum, u Kopenhagenu 2009. godine, okončan je u rasulu i kaosu. Završio je tako da je američki predsjednik Barack Obama "na silu" ušao na sastanak Kine i drugih zemalja i ishodio umjerene ustupke o ograničenju emisija do 2020. godine.