Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine izgubila je od Belgije s 4:3, u utakmici 9. kola kvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji. Već na početku samog susreta, koji se igrao po veoma teškom, natopljenom terenu stadiona 'Grbavica', Belgijanci dolaze do prednosti. Igrala se 4. minuta kada je nakon dobre akcije belgijskog napada Meunier snažnim šutom savladao Begovića i doveo svoju ekipu u vodstvo. Nakon primljenog pogotka BiH je krenula ofenzivnije ka protivničkom golu, a prvi ozbiljan udarac u 8. minuti uputio je Medunjanin, međutim njegov šut brani Courtois. Belgija je početkom ovog susreta pokazala zašto se radi o jednoj od najboljih reprezentacija svijeta.

Gotovo iz svakog napada Belgijanci su stvarali opasnost po gol Begovića. U nastavku utakmice Belgija je igrala nešto defenzivnije čekajući svoje prilike iz kontranapada, a BiH je uspjela kreirati nekoliko poluprilika za postizanje gola. U 24. minuti ponovo je odlično šutirao Medunjanin, ali njegov šut ide preko gola. Napadi 'Zmajeva' isplatili su se u 30. minuti kada je izjednačenje donio raspoloženi Haris Medunjanin. Akciju je započeo Asmir Kolašinac koji je dao odličan dubinski pas Edinu Džeki, a zatim je kapetan BiH prebacio loptu kroz belgijsku obranu do Medunjanina pred kojim je bio lak zadatak da pogodi prazan gol.

Nakon gola Medunjanina ponovo su se Belgijanci otvorili, ali reprezentacija BiH je u tim trenucima igrala mnogo bolje. Nakon mirnijeg razdoblja igre Edin Višća koristi grešku Vertonghena i bez problema matira Courtoisa. Samo minutu kasnije Asmir Begović spašava naš gol nakon što su Belgijanci uputili dva nezgodna udarca koji su mogli prevariti prvog vratara BiH. Već u 43. minutu Džeko se našao u dobroj prilici nakon ubačaja Harisa Duljevića, ali napadač nije uspio iskontrolirati loptu. Ekipe su se u posljednjim minutama prvog poluvremena smjenjivale u napadu i malo je nedostajalo da dođe do nove promjene rezultata, ali mreže se u prvih 45. minuta više nisu tresle. U drugom poluvremenu Belgija je krenula po izjednačenje, međutim gostujući nogometaši nisu uspijevali kreirati ozbiljniju priliku.

BiH je s druge strane dva puta prijetila iz prekida – prvi put je Kolašinac odlično šutirao glavom, a drugi put je ponovo pokušao Medunjanin, međutim trećeg gola za BiH nije bilo. Belgija dolazi do izjednačenja u 59. minutu susreta. Nakon što je Begović obranio udarac Carrasca, koji se prethodno poigrao s obranom BiH, Batshuai natrčava na loptu i dovodi utakmicu u novi egal. BiH je ponovo zaigrala ofenzivno, a Belgijanci su u tim minutama pokazivali koliko su opasni u kontranapadima. U dva navrata dobrim intervencijama naš gol je spasio Begović. Ipak u 68. minutu nakon ubačaja iz kornera golom Vertonghena Belgijanci dolaze do novog preokreta i vodstva od 3:2. Pet minuta kasnije Begović ponovo brani stopostotnu priliku Belgijanaca u kojoj se našao Batshuayi. Nakon dobrog ubačaja Duljevića u 78. minutu Ibišević glavom šutira pored gola Belgije, a samo dva minuta kasnije nakon dobrog duplog pasa s Ibiševićem, pored gola šutira Džeko.

Pritisak reprezentacije BiH isplatio se u 82. minuti kada nakon ubačaja iz kornera Đumić glavom postiže treći gol za BiH. Sreća međutim nije bila na strani reprezentacije BiH koja već u narednoj minuti prima novi pogodak, a strijelac za 4:3 u korist gostiju bio je Carrasco. Do kraja utakmice promjene rezultata nije bilo. Porazom je reprezentacija BiH izgubila šanse da se plasira u dodatne kvalifikacije za svjetsko prvenstvo u Rusiji.