Završen je policijski uviđaj prometne nesreće i uklonjeno vozilo te je normalizirano prometovanje na magistralnom putu M-4 Banjaluka-Prijedor, u mjestu Ramići.

Na graničnim prijelazima Bosanski Brod i Orašje pojačan je intenzitet vozila na ulazu u BiH. Na graničnim prelazima Izačić, Hum, Deleuša i Diljani duga su zadržavanja na izlazu iz BIH.

Na ostalim graničnim prelazima promet vozila povremeno je pojačan, ali su zadržavanja do 30 minuta. Vozači se savjetuju da se na vrijeme informiraju o stanju na graničnim prelazima, kako bi izbjegli duga zadržavanja. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je promet za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Zbog nestabilnog vremena, te povremene kiše u pojedinim krajevima, savjetuje se opreznija vožnja prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Jutros se vozačima skreće pažnja na mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle u sjeverozapadnim i zapadnim krajevima zemlje, te na djelomično vlažne i klizave kolovoze u tim područjima. Povećana je opasnost od odrona, pa se apelira na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno.

Zbog održavanja brdske auto-trke na magistralnom putu M-19 Vlasenica-Han Pijesak danas od 10:30 do 14 sati doći će do obustave prometa.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila kroz tunel Vranduk II saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Tijekom dana, zbog pojačanog prometa vozila na ovoj dionici, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera.

Na mostu preko rijeke Plive u Jajcu (M-5) izvode se radovi, zbog čega se prometuje naizmjenično, jednom trakom.

Zbog izvođenja radova, obustavljen je promet na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Srbljani-Cazin, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Bradina-Podorašac, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-17 u Mostaru.

Na graničnim prelazima za sada zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

IZMJENE U REŽIMU PROMETA:
AUTOPUT

A-1
Sarajevo zapad-Lepenica, zbog sanacije klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman i na mjestu radova preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.
Bosanska Gradiška-Banja Luka, zbog izgradnje naplatne stanice “Čatrnja” dolazit će do izmjena u saobraćanju.

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-1.8
Srebrenik-Orašje, zbog sanacije tunela Ormanica vozila prometuje naizmjenično, jednom trakom.
Orašje, zbog radova na mostu preko rijeke Save kod graničnog prelaza Orašje prometuje se jednom trakom, naizmjenično.

M-4.2
Srbljani-Cazin u toku su radovi na rekonstrukciji magistralne ceste. Na mjestima izvođenja radova prometuje se sporije.
Cazin (Mala Lisa), zbog radova na izgradnji kružnog toka u vremenu od 22 do 06 sati, prometuje se sporije uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

M-5
Hrenovica-Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen promet.

M-16
Karanovac-Crna Rijeka, zbog radova na sanaciji klizišta prometuje se jednom trakom naizmjenično.

M-17
Bradina-Podorašac, zbog sanacionih radova kod mjesta Podorašac prometuje se usporeno.
Zenica-Nemila, zbog sanacije tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) vozila prometuju naizmjenično, jednom trakom.
Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Prometuje se usporeno u zoni izvođenja radova.
Mostar (od sjevernog ulaska u grad do skretanja za Forticu) zbog radova na izgradnji javne rasvjete prometuje se naizmjenično, jednom trakom.

M-17.3
Neum-Stolac (Prapratnica-ulazni portal tunela Žaba), zbog izvođenja radova promet se preusmjerava na privremenu obilaznicu.

M-18
Jošanica-Stup (Rajlovac) zbog sanacionih radova u vremenu od 7 do 17h, prometuje se naizmjenično, jednom trakom
Kladanj.Podpaklenik, zbog sanacionih radova prometuje se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Olovo-Semizovac (Gora) zbog sanacionih radova u vremenu od 7 do 17h prometuje se sporije, jednom trakom.
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je promet za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.
Semizovac-Vogošća (ulaz u Vogošću), zbog radova na izgradnji kružnog toka prometuje se sporije uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

M-19.2
Kladanj-Vlasenica, zbog sanacionih radova, vozila prometuju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu saobraćajnu signalizaciju.

M-20
Ustiprača-Goražde-Ustikolina, zbog sanacionih radova i izgradnje kružnog toka prometuje se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
Bileća-Podosoje – u tijeku su radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže, obavezno je poštivanje postavljene signalizacije.

REGIONALNI PUTEVI

R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom prometnom trakom, naizmjenično.
R-425a Tromeđa-Zvirovići, zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je promet za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva.
R-454a Bratunac-Drinjača, zbog radova na sanaciji klizišta od 00 do 07 sati i od 16 do 00 sati na snazi je zabrana prometa za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.
R-458 Lopare -Čelić, zbog pojave klizišta u rajonu Ćelića, saobraća se jednom prometnom trakom, naizmjenično.

(Fena)