54-godišnjem muškarcu s Floride, koji nije imao rizične faktore, nedavno je dijagnosticirana guba, a liječnici upozoravaju da bi jugoistočni dio SAD-a mogao postati novo žarište ove bolesti. U južnim dijelovima SAD-a od 2000. godine raste učestalost gube, odnosno stopa novih slučajeva. Broj prijavljenih zaraza se na tom području više nego udvostručio tijekom prošlog desetljeća.

Ono što zabrinjava jest to da ima sve više slučajeva kod pacijenata bez faktora rizika, a sve manje kod onih koji su rođeni izvan SAD-a. "Ovaj trend ukazuje na to da je guba postala endemična u jugoistočnim Sjedinjenim Državama", navode dermatolozi, a prenosi Science Alert.  

Izlječiva bolest

"Lepra ili guba je kronična zarazna bolest koju uzrokuje acidorezistentni, štapićasti bacil Mycobacterium leprae. Naziva se još i guba te Hansenova bolest. Bolest je prepoznata još u drevnim civilizacijama Kine, Egipta i Indije, a prvi pisani zapis potječe iz 600. godine prije Krista. Kroz povijest su oboljeli bili odbačeni od društva i smještani u tzv. kolonije gubavaca", piše HZJZ.

"M. leprae se jako sporo razmnožava u ljudskom tijelu te je vrijeme inkubacije dugo, oko pet godina, iako ima podataka da može trajati čak do 20 godina. Bolest uglavnom zahvaća kožu, periferne živce, sluznicu gornjeg respiratornog trakta kao i oči. Nije visoko zarazna, a prenosi se kapljičnim putem u bliskom kontaktu s neliječenom osobom", dodaje.

"Lepra je izlječiva bolest. Liječenje u ranim stadijima infekcije sprečava invalidnost. Terapija se provodi kombinacijom lijekova u trajanju od 6 do 12 mjeseci te je visoko učinkovita, ima malo nuspojava i nema registrirane rezistencije", navodi HZJZ.  

Dobio bolan osip i lezije

Svake godine se u Sjedinjenim Državama prijavi oko 150 slučajeva gube. Kod pacijenata u SAD-u su otkriveni jedinstveni sojevi M. leprae, iako je većina zaraženih putovala u zemlje u kojima je lepra prisutna ili endemska.

Osim boravka na području na kojem je prisutna zaraza, čimbenici rizika su i kontakt sa životinjama kao što su devetopojasni armadil, za koje je poznato da prenosi M. leprae, i produženi, bliski kontakt s osobom koja boluje od te bolesti.

No 54-godišnji muškarac, koji je do sada samo živio samo na Floridi, nije nikamo putovao niti je došao u kontakt sa zaraženom osobom ili armadilom. Jedino je naveo da puno vremena provodi u prirodi. Pacijent se javio u dermatološku kliniku s bolnim osipom i kožnim lezijama koje su se prvo pojavile na njegovim stopalima i rukama, ali su se zatim proširile na trup i lice.

"Sve više dokaza da središnja Florida predstavlja endemsko mjesto za gubu"

Biopsija je potvrdila zarazu leprom te su upozorene javno zdravstvene službe. Izgleda da se muškarac u pitanju, kao i otprilike jedna trećina novih slučajeva gube dijagnosticiranih u SAD-u između 2015. i 2020., zarazio lokalno.

"Ovaj slučaj pridodaje rastućoj literaturi koja sugerira da središnja Florida predstavlja endemsko mjesto za gubu", pišu dermatolozi Aashni Bhukhan, Charles Dunn i Rajiv Nathoo te predlažu istraživanje mogućih okolišnih rezervoara ove bakterijske bolesti.

 Izvješće o slučaju zaraze na Floridi objavljeno je u časopisu Emerging Infectious Diseases.