Doktor geologije Goran Glamuzina na Blidinju je došao do paleontološkog otkrića ogromnih, gigantskih fosilnih školjki starih 220 milijuna godina.

Znanstvenik Glamuzina tvrdi kako je to ''vrlo interesantno i atraktivno'' otkriće zbog toga što su te fosilne školjke ustvari morske školjke iz plićaka i grebena jednog drevnog oceana koje je bilo na samim vrhovima planina i Čvrsnice i Vrana, pri čemu se ovo nalazište krije na nadmorskoj visini od čak 1.500 i više metara ali je lako dostupno.

''S obzirom na tipični izgled ovih divovskih fosilnih školjki u obliku srca - naslovio sam ih kao - novi turistički brend Blidinja - Blidinjsko fosilno srce, što uistinu ovi fosili i jesu'', rekao je Glamuzina.

Većinu pronađenih fosila ovih ogromnih školjki poklonio je muzeju u samostanu na Masnoj Luci koji ima u planu predstavljati novu jedinstvenu geološku zbirku ovog dijela Hercegovine, u kojoj će osim trenutno pronađenih fosila biti izloženi i naknadno pronađeni kristali, stijene i minerali.

''Iako je muzej još uvijek u fazi uređivanja i opremanja, s obzirom na veliki broj dosadašnjih posjetitelja i turista u Masnoj Luci i Blidinju, sa svojim atraktivnim geološkim izlošcima biti će zasigurno jedan novi primamljivi mamac za sve buduće turiste i one koji bi željeli posjetiti ovaj jedinstveni planinski predio Hercegovine. K tome još više što se samo nalazište ovih prastarih fosila nalazi neposredno kod čuvenog hodočasničkog mjesta Dive Grabovčeve u okruženju prekrasne planinske prirode'', navodi Glamuzina.

Ovaj znanstvenik ovaj dio Hercegovine naziva rajskim predjelima, te dodaje da je Blidinje mnogo više no što se predstavlja, ''ono je prepuno izvanrednih prirodno-geoloških i ostalih kulturno-povijesnih te arheoloških atrakcija koje tek trebamo detaljno razotkriti i široj javnosti prezentirati'', rekao je Glamuzina.

Bljesak.info