Južnoafrička pokrajini Gauteng u kojoj je prvi put otkriven novi soj koronavirusa omikron bilježi porast hospitalizacija. Znanstvenik Ridhwaan Suliman, član južnoafričkog Vijeća za znanstvena i industrijska istraživanja, precizno je izračunao kako se broj hospitalizacija udvostručuje svakih pet dana i to za 31 posto. Moguće je da su te brojke trenutno više, jer, kako napominje Suliman, do hospitalizacije pacijenata dolazi od jednog do tri tjedna nakon pojave simptoma, a bolnice kasne tjedan dana s podacima o prijemu pacijenata hospitaliziranih zbog teže kliničke slike COVID-a.

Ugledni Bloomberg prenosi istraživanje Japanca Hiroshija Nishiure, specijaliste za matematičko modeliranje zaraznih bolesti. On je na osnovu podataka o genomu virusa kod zaraženih Južnoafrikanaca iz pokrajine Gauteng, a koji su bili dostupni do 26. studenog, kada je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila na mutaciju nazvanu omikron – izračunao da se ova inačica čak 4,2 puta lakše prenosi od delta varijante. Hiroshi Nishiura je profesora zdravstvenih i okolišnih znanosti sa Sveučilišta Kyoto i savjetnika ministarstva zdravstva. Riječ je o ranoj studiji koja nije recenzirana, a znanstvenik je koristio istu metodologiju kojom je izračunao dominaciju delta soja uoči Olimpijskih igara u Tokiju.

"Omikronska varijanta više se prenosi i izbjegava imunitet stvoren prirodnim putem i putem cjepiva", naveo je Nishiura u  svojem istraživanju koje je predstavljeno na sastanku savjetodavnog odbora japanskog ministarstva zdravlja.

"U Južnoj Africi stopa cijepljenja bila je manja od 30 posto i mnogi su ljudi vjerojatno prirodno zaraženi. Moramo pozorno pratiti buduće trendove kako bismo vidjeli hoće li se ista stvar dogoditi i u zemljama u kojima se mRNA cjepiva protiv COVID-a koriste u velikoj mjeri, napomenuo je znanstvenik. Američka znanstvena tvrtka Nference je u omikronu utvrdila segment genetskog materijala kojeg nije bilo u dosadašnjim sojevima korone, ali jest u jednom potpuno drugom virusu koji uzrokuje – prehladu.

U Hrvatskoj su do sada potvrđena tri slučaja zaraze omikronom. Svi oboljeli bili su cijepljeni, dvojica dvjema dozama, a jedna je osoba cijepljena jednom dozom, ali također potpuno cijepljena jer je u pitanju Janssen. Nitko od njih nije dobio booster dozu.

Alex Sigal, virolog s Instituta za istraživanje zdravlja Afrike Omikron već prije izjavio je kako omikron može zaobići zaštitu koju pruža Pfizerovo i BioNTechovo cjepivo, ali ne u potpunosti. Istraživanje koje je vodio njegov tim na osnovu krvnih pretraga zaraženih omikronom pokazalo je bolji rezultat nego što je očekivao te da bi treća doza cjepiva značajno mogla pomoći u neutralizaciji ove varijante.

Brojne zemlje cijepe booster dozama, ciljajući stariju populaciju i ljude sa zdravstvenim problemima i slabijim imunitetom, no zabrinutost zbog lakše prenosive omikron varijante potaknule su neke da prošire cijepljenje boosterom na veći dio svoje populacije.