SpaceX je prošle godine prikupio više od dvije milijarde dolara investicija, prema kojima je vrijednost Muskove kompanije (podsjetimo, riječ je o privatnoj, a ne o tvrtki čije su dionice izlistane na burzi) dosegla 127 milijardi dolara.

U ovoj godini pripremaju se za nova ulaganja te je, prema nedavnim Bloombergovim informacijama, SpaceX dopustio insajderima prodaju dionica tvrtke za 77 dolara po dionici, prema kojima je vrijednost tvrtke procijenjena na gotovo 140 milijardi dolara.

Na CNBC-ju su ovaj tjedan objavili kako Muskova svemirska tvrtka u novoj investicijskoj rundi sada planira prikupiti 750 milijuna dolara, pri čemu procijenjena vrijednost kompanije iznosi 137 milijardi dolara, javlja Zimo.

Dosadašnji investitori u ovu tvrtku bili su Founders Fund, Sequoia, Gigafund i brojni drugi, a novu rundu investicija trebao bi predvoditi fond rizičnog kapitala Andreessen Horowitz, koji je također sudjelovao i u Muskovoj kupovini Twittera.

SpaceX je posljednjih godina ostvario veliki uspjeh lansiranjem raketa i slanjem kapsula na ISS, čime je postao prva privatna kompanija s kojom su astronauti odletjeli na Međunarodnu svemirsku postaju.

Također, njihov satelitski internet Starlink (koji se pokazao naročito koristan u Ukrajini) već ima milijun pretplatnika i možemo očekivati kako će ta brojka rasti i dalje.

Tvrtka razvija i novu veliku raketu Starship, kojom bi se jednom astronauti mogli uputiti na Mjesec, a Musk se nada i dalje, odnosno na Mars. U odnosu na neke ranije planove, Starship kasni s razvojem te će biti zanimljivo vidjeti kakav će napredak ostvariti ove godine.

Zanimljivo, slično kako su investitori Tesle zabrinuti za trenutačno stanje te kompanije zbog Muskove akvizicije i posvećenosti Twitteru, isto brine i ekipu iz NASA-e.

Tako je nedavno administrator ove svemirske agencije Bill Nelson upitao predsjednicu SpaceX-a Gwynne Shotwell hoće li situacija s Twitterom utjecati na suradnju SpaceX-a s NASA-om, a ona ga je uvjerila da to neće biti distrakcija za poslovanje tvrtke.