Mnogi će u trenucima neraspoloženja posegnuti za čokoladom, no postoji manje kalorična alternativa u obliku mirisa, tvrde znanstvenici s britanskog Sveučilišta Cardiff. Oni su analizirali utjecaj određenih mirisa na raspoloženje ljudi te otkrili kako se oni dosta razlikuju s obzirom na spol, piše Daily Mail.

Tako će ženama raspoloženje najbolje popraviti miris limuna, dok će muškarcima više energije dati aroma slanine. Općenito, kod utjecaja na raspoloženje na muškarce najviše djeluju mirisi hrane i kave. S druge strane, na pripadnice ljepšeg spola jače će djelovati mirisi koje povezuju s domom - poput svježe opranih plahti ili cvijeća.

Dok na žene stimulacija mirisom djeluje jednako kao vizualna, još se jednom potvrdilo da su muškarci više vizualni tipovi. Top tri prizora koji će muškarcima zajamčeno popraviti raspoloženje su pogled na lijepu ženu, dobru plažu ili odličnu nogometnu utakmicu.

- Žene imaju razvijeniji njuh, pa one bolje procesuiraju mirise te se više oslanjaju na njih. Tako nije ni čudno da oni na njih više djeluju - rekao je voditelj studije, profesor Tim Jacob.

24sata.hr