O odnosu muškarca i žene u Dubrovniku je na 9. Obiteljskoj školi Dubrovačke biskupije, koji je završila u nedjelju 20. studenoga, govorio je poznati splitski teolog i svećenik dr. fra Ante Vučković.

Dr. Vučković je tom prigodom govorio o raznim karakteristikama ljubavi na temelju Pjesme nad pjesmama i Himna ljubavi. Istaknuo je da je ženina najveća potreba da bude voljena, a muškarčeva da osjeti da ga žena poštuje te da su, kada to ne osjećaju, frustrirani. Kao prvo obilježje ljubavi istaknuo je velikodušnost kojom druga osoba onome koji je voli postaje važnija nego što jest i kojoj je onaj koji voli spreman dati sve, pa i samoga sebe. Tumačeći ostala obilježja ljubavi, rekao je da je ljubav tamo gdje se supružnik pita što ja trebam napraviti, kazati da moja supruga ili moj suprug bude sretan, kako mu mogu pokazati da ga volim odnosno da ga poštujem.

-Kad žena razumije da je muškarcu najvažnije da od nje doživi poštovanje, ona će učiniti sve da on to doživi. I kad muškarac razumije da je žena od njega doživjela znakove ljubavi, on će učiniti sve da ona to doživi”, rekao je i nastavio: „Muškarac svoju sreću ne vidi u sebi, on je vidi na licu žene. On zna da je sretan u trenutku kada njegova žena licem pokazuje da je zbog njega sretna“. Što je žena više mrzovoljna i što rjeđe doživljava njezinu radost to se on više povlači, nestaje i ne može dati ništa od sebe. Isto tako muškarac mora razumjeti što je važno ženi i to činiti. Ženi je važno znati da ima mjesto u muškarčevoj svijesti i njegovom srcu, i to da u njemu ima prijestolje, riječi su splitskog teologa koje prenosi portal Dubrovačke biskupije.