Grčki navijač atenskog nogometnog kluba AEK ubijen je nožem u noći na utorak tijekom tučnjave s navijačima zagrebačkog Dinama i atenskog Panathinaikosa koji su u dobrim odnosima s Bad Blue Boysima. U sukobima navijača najmanje je šestero ozlijeđenih prije prve utakmice trećeg pretkola Lige prvaka koja se trebala odigrati večeras u 20:45 na stadionu AEK-a, ali je nakon ubojstva odgođena.

Uhićena 82 Hrvata

Grčki medij navodi da je hitna pomoć prebacila mladića u bolnicu, gdje su se liječnici borili kako bi mu spasili život. Uz njega je ondje bilo još nekoliko ozlijeđenih navijača, dok je njih šest "u očaju, držeći se za lice i stalno pričajući na telefon", čekalo da vide što će se dogoditi s pripadnikom njihove skupine, navodi Gazzetta.

Grčka televizijska postaja SKAI poziva se na izvore iz grčke policije i tvrdi da se ubojica 29-godišnjeg Michalisa nalazi među uhićenima. Ukupno su uhićena 82 Hrvata i grčka policija vjeruje da je među njima i počinitelj koji je nožem ubio nesretnog navijača domaće ekipe.

Unatoč UEFA-inoj zabrani kretanja navijača, sto do 120 navijača zagrebačkog Dinama pojavilo se kasno u ponedjeljak u blizini stadiona AEK-a, gdje su se okupili navijači AEK-a, priopćila je grčka policija. Sukobi su izbili više od sat vremena nakon što je završio trening gostujuće momčadi i momčad je napustila stadion, a navijači s obje strane bacali su baklje, improvizirane eksplozive i kamenje.

Visoki časnici grčke policije smijenjeni zbog propusta

Nejasno je kako je tako velika skupina navijača uspjela proći cijelu državu i stići do Atene a da automobile ni na jednom mjestu nisu zaustavile policijske snage koje su znale za zabranu organiziranog kretanja navijača.

Sedam najviših dužnosnika policije instantno je smijenjeno s pozicije, javlja tamošnji portal protothema.gr. Točnije, smijenjeni su šefovi svih odjela za promet na trasi autoceste od Ioannine (Janjine) preko Ahaje i Korinta prema Ateni kao i šef Uprave za suzbijanje nasilja na sportskim objektima.

Ministar zaštite Yiannis Oikonomou potvrdio je informaciju. Izrazio je sućut zbog preminulog navijača AEK-a te je ustvrdio kako ovo nije kraj istrage te kako će vjerojatno biti još otpuštanja iz službe. Smatra da je činjenica da su hrvatski navijači uspjeli ne samo ući u Atenu nego doći skroz do stadiona bez pratnje i tamo izazvati tučnjavu u kojoj je sudjelovalo i do 300 osoba neprihvatljiva.

MUP: Grke smo obavijestili o dolasku navijača

Iz hrvatskog MUP-a tvrde da su grčkim kolegama na vrijeme dostavili informacije o kretanju navijača. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: "Povodom više medijskih upita vezanih za sudjelovanje hrvatskih državljana u izgredima u Grčkoj, obavještavamo:

Hrvatska policija je 4. kolovoza 2023. godine sve prikupljene sigurnosno-interesantne informacije o navijačima koji bi se mogli uputiti u Grčku, putem međunarodnih kanala Europola i Interpola, dostavila grčkoj policiji, ali i policijama ostalih država koje se nalaze na ruti proputovanja (Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji i Kosovu).  

Naime, sigurnosna saznanja ovakve vrste razmjenjuju se i s državama na očekivanoj trasi putovanja, a policija svake države zasebno procjenjuje kako će postupiti u odnosu na saznanja koja su joj dostavljena. U sklopu međunarodne komunikacije, policija Crne Gore obavijestila je policije država na daljnjoj trasi da je 7. kolovoza između 03:00 i 06:00 sati na izlazu iz Crne Gore prema Albaniji detektirala 120 hrvatskih državljana u 21-om vozilu.

U ovom trenutku nemamo povratnih informacija grčke policije o postupanjima prema hrvatskim državljanima te se prikupljaju obavijesti radi utvrđivanja svih okolnosti."