''MUP-HNŽ-a od prvih momenata istrage vezano za ubojstvo Sauda Sultanića, koje se dogodilo  dana 4.2.2019. godine u mjestu Podorašcu općina Konjic, angažirao je sve raspoložive mehanizme, ljudstvo i tehničku opremu, a sve u cilju pronalaska osumnjičenog Edina Gačića'', priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ-a.

Hercegovačko-neretvanski MUP objavio je kako ''oštro demantira dio izjava pojedinih policijskih dužnosnika i bivšeg ministra MUP Kantona Sarajevo, te raznih kvazi-stručnjaka koji su se pojavili nakon okončanja krize i koji misle da znaju puno o operativnom policijskim poslovima''.

Radi se, kaže ministarstvo, o neistinitim,  netočnim i neutemeljen tvrdnjama.

''Raspisana je potjernica za osumnjičenim  i uspostavljen kontakt sa svim sigurnosnim agencijama na razini države BiH, te razmjena informacija o osumnjičenom. Podsjećamo da su policijski službenici MUP-a HNŽ sudjelovali u radu operativnog stožera FUP-a i bitno doprinijeli razrješenju slučaja zajedno sa ostalim kolegama. Policijski službenici MUP-a HNŽ su u od 4.2.2019. godine do 9.2.2019. godine konstantno vršili operativnu potragu za osumnjičenim'', navodi se u priopćenju te dodaje kako su za to vrijeme pretresli su ''više od osamdeset objekata na području općine Konjic i šire''.

''Sve prijave građana su provjerene na terenu kao i sumnjive osobe. Sa FUP i OSA uspostavljen je kontakt radi pružanja tehničke pomoći i eventualne pomoći u ljudstvu, te distribucije informacija. Za vrijeme operativne potrage korišten je 'dron' te ostala specijalna oprema. Jedinica za operativnu potporu MUP-HNŽ pored zadaća na terenu, kontrolirala je cestovni i željeznički promet, pretresali vozila i vlakove u  cilju pronalaska osumnjičenog. Također su i pripadnici ostalih PU iz sastava MUP-a HNŽ po dubini vršili potrebne operativne radnje'', navodi ministarstvo.

Dodaje se da je sve navedeno  bilo je u funkciji kriminalističke istrage i operativne potrage za osumnjičenim Edinom Gačićem.

''Na kraju postavljamo pitanje naprijed navedenim kvazi-stručnjacima zašto je samo jedan policajac osiguravao objekt FUP-a u epicentru djelovanja i kretanja bjegunca, a posebice jer je MUP-HNŽ brzojavkom obavijestio operativni stožer FUP-a da se bjegunac nalazi na području Kantona Sarajevo i to dan ranije od ubojstva policajca. Uz sve pohvale pripadnicima MUP-HNŽ, a napose PU Konjic, predlažemo da mediji u buduće objektivno i nepristrano informiraju javnost o jako osjetljivim pitanjima kao što je ovo'', navodi se u reagiranju MUP-a HNŽ-a.