Povišena razina kolesterola može predstavljati veliku opasnost za cjelokupno zdravlje, ali posebno za zdravlje srca.

Ako u prehranu uvrstite namirnice koje mogu utjecati na kontrolu kolesterola, napravili ste puno, navode stručnjaci na stranicama health.harvard. Uzroci povišenog kolesterola u krvi mogu biti brojni – primjerice konzumiranje previše hrane s visokim udjelom kolesterola, zasićenih masti i trans masti može povećati rizik od razvoja visokog kolesterola.

Prekomjerna tjelesna masa i pretilost također mogu povećati vaš rizik. Ostali čimbenici načina života koji mogu doprinijeti visokom kolesterolu su neaktivnost i pušenje, pie Ordinacija.hr.

Vaša genetika također može utjecati na vaše šanse za razvoj visokog kolesterola.

SNIZITE KOLESTEROL UZ POMOĆ OVIH NAMIRNICA

Namirnice će različito utjecati na kolesterol, neke će nuditi vlakna, a neki zdrave masnoće koje će direktno utjecati na snižavanje razine kolesterola. Evo što odabrati.

1. Zob: Jednostavan prvi korak je upravo konzumacija ove namirnice. Osim što obiluje proteinima važnim za proizvodnju tjelesne energije, zob je odličan izvor “dobrih” ugljikohidrata koji pomažu uravnotežiti razinu šećera u krvi. Tu su i vlakna koja će sniziti loš kolesterol. Možete obroku dodati bananu.

2. Ječam: Kao i zob, ova je namirnica odlična za prevenciju bolesti kardiovaskularnog sustava, većinom radi količine vlakana koje nude.

3. Grahorice: Prepune topivih vlakana, dulje se probavljaju, što znači da ćete dugo biti siti pa je to odlična namirnica za sve koji su na dijeti. Puno je načina na koje ih možete pripremiti pa se poigrajte receptima.

4. Patlidžan i bamija: Ove su namirnice odličan izvor topivih vlakana, a ne sadrže puno kalorija pa ih jedite što češće.

5. Orašasti plodovi: Bademi, orasi i ostali orašasti plodovi su odličan način za snižavanje LDL "lošeg" kolesterola, a nude i dodatne nutrijente koji mogu štiti zdravlje srca. Možete ih dodati raznim obrocima ili grickati kada ste gladni.

6. Jabuke, grožđe i citrusno voće: Ovo je voće puno pektina, vrste topivih vlakana koji će utjecati na snižavanje povišenog kolesterola.

7. Soja: Ako jedete soju ili namirnice koje se od nje pripremaju, morate znati da su one jako oružje u borbi protiv povišenog kolesterola. Studije pokazuju kako samo 25 g soje u danu može sniziti kolesterol za 6 posto.

8. Masna riba: Ako jedete ribu dva ili tri puta u tjednu, možete sniziti kolesterol. Ako ste meso zamijenili ribom, unosite u organizam omega 3 masnoće koje će štiti zdravlje srca i spriječiti razvoj aritmija.

9. Maslinovo ulje: Većina stručnjaka ističe da je maslinovo ulje, napose djevičansko, vrlo korisno jer sadrži oleinsku kiselinu, nezasićenu masnu kiselinu, najzastupljeniju upravo u ovoj vrsti ulja, a ona utječe na smanjenje upala.

10. Suplementi koji nude vlakna: Iako je uvijek poželjno hranom unositi sve potreban nutrijente i vitamine, možete koristiti dodatke prehrani koji ih sadrže.