Mravi nemaju nos, ali to ih ne sprječava da 'nanjuše' rak. Zahvaljujući obilju olfaktornih receptora na svojim antenama, kukci imaju nevjerojatan osjet mirisa – i mogu ga koristiti za otkrivanje tumora.

Poznato je da neke vrste raka mijenjaju miris urina, no sada je prvi put otkriveno da mravi mogu otkriti ovu promjenu. Stoga znanstvenici ističu da bi se ti insekti mogli koristiti kao isplativ način za prepoznavanje raka kod pacijenata.

"Mravi se mogu koristiti kao biodetektori za razlikovanje zdravih jedinki od onih s tumorima. Lako ih je dresirati, brzo uče, vrlo su učinkoviti i nisu skupi za držanje", rekla je etologinja Patricia d'Ettor sa Sveučilišta Sorbonne u Parizu.

Znanstvenici su tijekom istraživanja izložili su 70 mrava (formica fusca) uzorcima urina zdravih miševa i miševa s tumorom. Nakon tri pokusa, mravi su uspjeli razlikovati miris urina zdravih miševa od onih s rakom.

"Istrenirali smo ih da određeni miris, odnosno urin bolesnih miševa, povežu s nagradom. Pokazali smo da mravi mogu razlikovati urin zdravih miševa od urina onih s tumorima. Bili smo iznenađeni koliko su mravi učinkoviti i pouzdani u tom pogledu", rekao je d'Ettore.

U sljedećoj fazi istraživanja znanstvenici će istražiti mogu li mravi učiniti isto s ljudskim urinom. Prijašnja istraživanja pokazala su da psi, ako su istrenirani, mogu otkriti rak u mokraći. Postoje i elektronički uređaji koji mogu otkriti određene vrste raka – poput raka mjehura, dojke ili prostate – iz uzoraka urina.

Istraživanje pod nazivom "Mravi djeluju kao biodetektori za otkrivanje tumora" objavljeno je u časopisu Royal Society B: Biological Sciences.