Općina Jabalnica prije pet godina ostala je bez trase buduće autoceste na prostoru općine. Idejni projekt sa priključkom u Glogošnici je propao, jer se optimizacijom udovoljavalo investitorima i kreditorima, javlja BHRT.

Načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović kaže: "Mnogo buke je bilo oko izmjene Koridora. Oni koji su glasovali za izmjenu trase su ti koji su Jablanici dali zaključak, a drugi su dobili priključak".

Utješna trasa

Zaključkom se, za utjehu, Jablanica sa budućom trasom mora povezati kvalitetnom i sigurnom cestom. U međuvremenu se izrodila nova ideja.

"Predložili smo novi projekt, za koji mislimo da je od interesa za Bosnu i Hercegovinu. To je novi most koji bi povezivao Srednju Bosnu i M17 u Ostrošcu", dodao je prvi čovjek općine.
 


Predstavljeni su i drugi planovi za optimizaciju ceste na relaciji Jablanica - petlja Ovčari, gdje će se u budućnosti nalaziti najbliži priključak na Koridor Vc.

"Dogovoreno je da JP Autoceste FBiH izradi studijsko – projektnu dokumentaciju na razini idejnog projekta za cestovni prolaz kroz Ostrožac, poboljšanje postojeće ceste na oštrim krivinama između Ostrošca i Čelebića, prolaz kroz Čelebiće i idejni projekt obilaznice Jablanice. Zahtjev za izgradnju mosta Ostrožac je prihvaćen pod uvjetom da međunarodna financijska institucija koja financira izgradnju Koridora Vc na ovom području prihvati izgradnju i odobri sredstva'', priopćeno je iz JP Autoceste Federacije BiH.

Građani i pet godina poslije žale zbog gubitka priključka na autocestu. Prostorni plan Jablanice sadrži tri poslovne zone, koje bi gubitkom trase, mogle postati upitne. To, nažalost, nije jedini problem.

Jablanica na gubitku

I sa kvalitetnom cestom koja će voditi do buduće autoceste, Jablanica će s izgradnjom Koridora, neminovno biti na gubitku, smatraju gospodarstvenici ove općine.

Alma Pinjić, predsjednica Udruženja gospodarstvenika Jablanicam kaže: "Vrijeme je pokazalo da su oni koji su ostavljeni izvan koridora doživjeli stagnaciju. Svi gradovi i naseljena mjesta u povijesti su nastajala na ozbiljnim komunikacijskim koridorima. Ne trebamo biti previše pametni da znamo da to nikako neće biti na dobro ovih građana".

Jablanica je najposjećenije odmaralište za putnike koji putuju iz Sarajeva ka jugu i u suprotnom smjeru. Stanovništvo, ugostitelji i ostali gospodarstvenici ove općine u budućnosti strahuju od gubitka gostiju i potpunog gospodarskog kraha Jablanice.

Pravo da budu dio europske mreže cesta će, ako to bude potrebno, tražiti na domaćim, kao i na europskim sudovima.