Bijeli ocat je jedan od najpopularnijih prirodnih proizvoda za čišćenje koji se u kućanstvima koristi za uklanjanje raznih vrsta prljavštine i poliranje površina,ali može li on doista ukloniti sve tvrdokorne mrlje?

Kako piše Express, stručnjaci za čišćenje iz Eco Clean-a kažu da bijeli ocat može biti učinkovit na mrljama na tkanini, ali važno je da se koristi na pravilan način.

Također, savjetovali su i kako ga je najbolje koristiti. te kako očistiti tvrdokorne i druge mrlje.

Bijeli ocat učinkovit je na mrljama na odjeći za ispiranje tvari iz vlakana. Da biste to učinili, držite donju stranu svježe mrlje izravno pod hladnom, tekućom vodom, a dalje ju tretirajte tako da ju natopite octom i ostavite da odstoji 10 minuta. Nakon što mrlja više nije vidljiva, operite predmet na uobičajeni način i ostavite ga da se suši na suncu.

Za tvrdokorne mrlje na odjeći poput čaja i kave, možda ćete morati natopiti odjeću prije pranja. Pomiješajte 1/3 šalice bijelog octa i 2/3 šalice vode u velikoj zdjeli i dodajte odjeću koju želite očistiti. Zatim ostavite odjeću da se osuši vani na suncu prije nego što ju operete u perilici. Namakanje se radi nerazrijeđenim bijelim octom kako bi bilo učinkovito na odjeći prekrivenoj plijesni, mrljama od znoja, trave i slično.

Mrlje mogu uništiti i tapecirani namještaj i prostirke, a da biste to očistili  u boci s raspršivačem pomiješajte destilirani bijeli ocat i vruću vodu i obilno pošpricajte po mrlji. Ostavite da se upije u tkaninu 15 minuta prije nego što obrišete čistom vrućom vodom i bijelom krpom. Ovo djeluje na većinu mrlja od tekućina kao što su umak od rajčice, senf, krv i sok.

Ako imate više odjevnih predmeta prekrivenih s mrljama dodavanje nekoliko žličica bijelog octa u perilicu trebalo bi ih pomoći.ukloniti ali i vratiti mekoću ručnicima i posteljini, te posvijetliti svjetlije boje.

Inače, mrlje uvijek treba prvo što više ukloniti samo hladnom vodom, a onda ih tretirati octom.

Večernji list