Studenti Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru, koji studirao po starom nastavnom planu i programu, požalili su se proteklih dana našem portalu kako im ova ustanova ne želi produžiti rok za završetak studija.

Dodali su kako su čak i oni kojima su ostala do tri ispita uvjetovani da iste završe do 31. ožujka, ili da se prebace na studiranje po novom nastavnom planu i programu.

''Većini studenata koji imaju taj problem ostalo je jako ispita za polaganje i nemamo mogućnost završiti iste jer nam ne žele produžiti rokove. Jedina mogućnost koju su nam ostavili jeste prebacivanje na novi nastavni plan i program, što bi značilo polaganje razlike premeta kojih ima puno, u nekim slučajevima čak i 12 komada'', istaknuo je za Bljesak.info student ovog Univerziteta, koji je želio ostati anoniman.

Jedino rješenje prebacivanje na novi nastavni plan

Dodao je kako se rok za produženje starih nastavnih planova na svim fakultetima stalno produžava da bi studenti mogli završiti studije, te kao primjer navodi Univerzitet u Sarajevu, gdje je taj rok se produžen do kraja 2018. godine.

''Već jednom smo se obratili Uniji studenata i oni su prihvatili zahtjev za molbom za produženje rokova, ali su nam u startu rekli da će Rektorat odbiti zahtjev i neće nam izaći u susret. Bili smo kod dekana, ni tu također nismo naišli na razumjevanje i pomoć, nego nas savjetuju da se prebacimo na novi nastavni plan i program, što iziskuje velike financijske troškove i puno više polaganja razlike predmeta, što ide samo u njihovu korist, a na studente nitko ne misli'', dodaje ovaj student.

Predsjednik Unije studenata Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru Harun Kurtović u izjavi za Bljesak.info demantira navode ovog studenta kako Unija studenata ne čini ništa po tom pitanju.

''Mi smo i danas zaprimili molbu studenata za produženjem rokova, ali moram vam i napomenuti da je taj rok njima produžavan već jednom za godinu i pol dana, nekada krajem 2015. godine. Mi smo za njih na posljednjoj sjednici Senata čak uspjeli dogovoriti i dodatni ispitni rok, samo za imatrikulante koji potpadaju pod taj problem'', ističe Kurtović.

Unija studenata: Nije istina da se ne borimo za prava imatrikulanata

Kaže kako su oni upravo ovaj mjesec imali mogućnost izlaska na ispite, te dodaje da će se u četvrtak znati više detalja o njihovom statusu.

''Kako smo zaprimili još molbi, u procesu smo razmatranja istih zajedno sa Pravnom službom Univerziteta o daljnjim mogućnostima za ove studente. U četvrtak imamo sjednicu Senata Univerziteta na kojoj će biti iznesen ovaj problem, i sve će biti razmotreno i raspravljeno sa Kolegijem i dekanima'', rekao je za Bljesak.info Kurtović.

Napomenuo je i kako je pitanje koliko su se ti studenti do sada poduzeli oko svojih studija.

''Mi smo za te studente poduzeli puno koraka, a moram vam reći i da je pitanj ekoliku su se oni založili za svoje studiranje i ispite, to je donekle upitno. Do sada smo poduzimali sve što je u našoj moći da im pomognemo, a tako će biti i u nastavku'', poručio je Kurtović.