Iako nastava u Mostaru započinje sutra, još uvijek vlada kaos i zbunjenost jer nitko nije odgovorio na bezbroj roditeljskih pitanja koji su dovedeni pred svršen čin, a roditelji na ovakvu nastavu ne žele slati svoju djecu. Mostarski roditelji okupljeni u pojedinim grupama na društvenim mrežama najavljuju bojkot nastave, te svoju djecu ne planiraju slati u školu.

"Dovedeni smo pred svršen čin. Dva dana prije početka nastave nam je rečeno kako će izgledati smjene. Moje dijete će, ovisno o pojedinom tjednu, ići u četiri različita termina u školu. To znači da mi moramo preokrenuti sav život radi četiri različita termina u kojima će se izvoditi nastava. Nemamo svi bake, djedove i tetke, a ni novca da plaćamo dadilje da čuvaju djecu. Ovo je totalni besmisao koji nema veze s mjerama. Sve se vraća u normalno samo su škole napravile kaos", rekao je roditelj jednog osnovca za Bljesak.info izrevoltiran kaosom koji je nastao u školstvu, s kojim se, kako se čini želi dobiti prešutna potvrda i roditelja i prosvjetara za 'online nastavu'. 

Ali, roditelji kako smo saznali u raspravama na društvenim mrežama, žele i trebaju dignuti svoj glas. 

"Iako se davno trebalo boriti za normalnu nastavu, i možda će ispasti da je sada kasno, ali trebaju roditelji dignuti svoj glas. Kasno nam je predočen njihov famozni plan, pa možemo i mi kasno reagirati. Ako sada roditelji neće na ulice, ne znam kad će", rekao je roditelj. 

Podsjetimo, mostarski roditelji, okupljeni oko udruge Naša djeca 2014. su tijekom tjedna nadležnima uputili šest zahtjeva koji žele da im se ispune prije nego što njihova djeca krenu u školu, s naglaskom na okolnosti pod kojima se provodi samoizolacija učenika te da se nastava na daljinu organizira isključivo u uvjetima opće karantene. 

6 zahtjeva 

S ciljem boljeg i jasnijeg definiranja mjera koje će vrijediti u izvanrednim okolnostima pandemije Udruga roditelja Naša djeca 2014 zahtijeva sljedeće: 

1.    Očitovanje epidemiologa o okolnostima pod kojima se provodi samoizolacija učenika, s posebnim naglaskom na uvjete koji iziskuju testiranje na virus, 

2.    Očitovanje obiteljskog liječnika o simptomima zbog kojih se dijete treba podvrgnuti liječničkom pregledu te zbog kojih dijete treba opravdano izostati s nastave, 

3.    Izricanje mjere samoizolacije samo zaraženom djetetu, a ne svim učenicima u grupi, odnosno razredu, 

4.    Poštivanje, bez izuzetka, instrukcije vezane za osiguranje propisanih higijenskih uvjeta u školama, 

5.    Dostavljanje podataka iz evidencije škola o broju zaprimljenih izjava roditelja koji žele da njihova djeca pohađaju nastavu na daljinu, 

6.    Nastavu na daljinu organizirati isključivo u uvjetima opće karantene, u skladu s rezultatima Peticije za povratak djece u školske klupe provedene među roditeljima u kolovozu 2020. godine. Udruga očekuje sastanak s Rašidom Hadžovićem, ministrom obrazovanja HNŽ-a tijekom ovog tjedna. 

Brojne naredbe i preporuke, koje kako smatraju roditelji, ali i brojni prosvjetni djelatnici, su besmislene i komplicirane. 

Osnovne epidemiološke mjere se trebaju slijediti, ali razdvajanje djece, prebacivanje smjena, 'ubacivanje' materijala na platforme... samo prave obrazovni cirkus, smatraju, odakle djeca neće izići sa znanjem. 

Podsjetimo, nakon kaosa koji je nastao i u vrtićima pravnu regulativu objasnio nam je jedan dobro upućen izvor ističući da Naredbu koju je donijelo Federalno ministarstvo zdravstva, odnosno njegov krizni stožer moraju poštovati zdravstvene ustanove, nad kojima ima ingerenciju. 

Sve se zapetljalo, jer kao i inače, kako to biva kod nas, skoro sve su se odluke prepisale. Dakle, Krizni stožeri ministarstva zdravstva (i federalni i županijski) mogu izdavati naredbe samo zdravstvenim ustanovama. 

Drugim ustanovama van svoje nadležnosti, kao što su vrtići i škole, mogu samo dati preporuke, koje resorna ministarstva mogu prihvatiti, odbiti ili prihvatiti dijelom. 

Točnije, ministrova (u ovom slučaju ministra Hadžovića) je zadnja. Jednostavnije, ministarstvo obrazovanja moglo je, umjesto da iskopira i prepiše, dijelom prihvatiti preporuke i prilagoditi ih i odrediti pedagoške norme prilagođene svom obrazovnom sustavu, osluškujući potrebe prosvjetara ali i roditelja, čija djeca u ovom kaosu najviše ispaštaju.