''Na granici Rusije i Ukrajine je previše tenzija, zbog čega Moskva insistira na izravnom odgovoru na svoj prijedlog o sigurnosnim jamstvima'', rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Za CNN je rekao kako Moskva želi "veoma konkretan odgovor od Washingtona na veoma konkretne prijedloge Rusije".

"Imamo previše tenzija na granici. Previše je tenzija u ovom dijelu Europe", rekao je Peskov i dodao da je takva situacija "ekstremno opasna za naš kontinent".

Glasnogovornik Kremlja je naglasio da SAD nisu predstavile bilo kakav dokaz za tvrdnju da Rusija planira "invaziju" na Ukrajinu.

Kremlj insistirala da može premještati rusku vojku na teritoriji Rusije i da aktivnosti NATO saveza nedaleko od ruske granice predstavljaju prijetnju po bezbjednost ove zemlje, prenosi Sputnik.

"Živimo u svijetu lažnih optužbi, lažnih vijesti i u svijetu laži. Sve dok optužbe o `ruskoj invaziji` ne budu nekako dokazane, nastavit ćemo da pretpostavljamo da su to lažne vijesti", rekao je Peskov.

Govorio je za CNN nakon što je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla da je Washington došao do informacija o tome da Rusija planira fabricirati izgovor za invaziju na Ukrajinu uz pomoć operativaca koji će da insceniraju incident, prenijela je Srna.