Rusko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će odgovoriti na odluku zapadnih zemalja o protjerivanju ruskih diplomata, optuživši njihove vlade da slijepo slijede britanske saveznike u sukob sa Moskvom.

U priopćenju se navodi da protjerivanja predstavljaju neprijateljsčki čin i provokaciju.

Velika Britanija krivi Rusiju za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije 4. ožujka, što je Moskva odbacila.

U međuvremenu, britanski premijer Teresa May pozdravila je danas odluke drugih zemalja da protjeraju ruske diplomate i izjavila da je time upućena snažna poruka Moskvi da mora poštovati međunarodno pravo.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk priopćio je danas ranije da je 14 zemalja EU protjeralo ruske diplomate i da se ne mogu isključiti dodatne mjere u narednim danima i tjednima, uz solidarnost sa Velikom Britanijom povodom slučaja 'Skripal'.

Moskva će protjerati najmanje 60 članova osoblja američkih diplomatskih misija u Rusiji, kao odgovor na odluku Washingtona da protjera ruske diplomate.

Inače, ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov  izjavio je u ponedjeljak da odluka Washingtona da protjera 60 ruskih diplomata zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna u Britaniji "uništava ono što je ostalo od rusko-američkih odnosa".

Antonov je osudio američki potez kao loše procijenjen i provokativan i najavio  da će Moskva pružiti "adekvatan" odgovor, navode ruske novinske agencije njegovu izjavu.

Istaknuo je da SAD "uništava ono što je ostalo od rusko-američkih veza", dodajući da će Washington snositi odgovornost za posljedice.

Britanija je okrivila Rusiju  za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije 4. ožujka, što Moskva odlučno odbacuje.

Europske zemlje koje su donijele odluku o protjerivanju ruskih diplomata su: Hrvatska, Rumunjska, Finska, Italija, Ukrajina, Češka, Poljska, Litva, Estonija, Nizozemska, Letonija, Danska, Francuska i Njemačka.