Japan trenutno istražuje otkriće 11 brodova koji su doplutali do obala te države. Na nekima od njih pronađena su tijela u odmakloj fazi raspada, priopćile su vlasti.

Radi se o drvenim brodovima koji su na obale Japana izbačeni tijekom listopada i studenog ili su dotegljeni u japanske luke, a nije jasno radi li se o ribarskim ili vojnim plovilima. Tijela koja su već toliko raspadnuta da nalikuju kosturima tek treba identificirati.

Kako navodi australski News.com.au, japanski mediji nagađaju da brodovi dolaze iz Sjeverne Koreje, budući da su na njima vidljivi napisi, ali i sudeći po odjeći koja je pronađena u njima. Isplivali su na obale japanskog otočja okrenute kontinentu, javlja N1.

Pojedini stručnjaci navode da se radi o ribarskim brodovima koji su se vjerojatno izgubili, jer nemaju modernu tehnologiju, primjerice GPS, a poznato je da Sjeverna Koreja nastoji povećati industriju hrane, što podrazumijeva i intenzivniji ribolov. Nagađa se i da se radi o bjeguncima od opresivnog režima Kim Jong-Una, koje je uhvatila oluja dok su bježali iz zemlje.