Tjedan dana dijeli nas od datuma kada ćemo ljetne gume morati zamijeniti zimskima. Trebamo li doista svake četiri godine mijenjati gume na vozilima?

Bliži se 1. studenog kada je u Bosni i Hercegovini  zakonom određena obvezna uporaba zimske opreme na motornim vozilima. Ovo također uključuje zimske gume, te se postavlja pitanje jesu li gume starije od četiri godine još prikladne za vožnju u zimskim uvjetima, piše N1 Slovenija.

Kvaliteta guma ovisi i o njihovoj starosti. Do prije nekoliko godina na snazi ​​je bila formula 4X4X4, što znači da vozilo mora imati četiri jednake gume koje se moraju mijenjati svake četiri godine, a one (bez obzira na starost) moraju imati minimalno 4 milimetra profila.

No, budući da je gumarska industrija posljednjih godina jako napredovala, Automoto savez Slovenije (AMZS) sada savjetuje da se gume mogu koristiti 6 do 8 godina. Ipak, nije preporučljivo na vozilu imati gume starije od 10 godina jer kemijske promjene uslijed starenja utječu na gumenu smjesu koja gubi fleksibilnost, a time i prianjanje.

Zašto je pravilan tlak u gumama važan?

Ispravan tlak u gumama jedan je od ključeva za postizanje najboljih svojstva gume. Svako vozilo ima preporuke za odgovarajući tlak u gumama.

Podaci o tome obično se mogu pronaći ili na stupu vrata, ili na poklopcu spremnika goriva, ili u korisničkom priručniku vozila. Također je važno redovito provjeravati tlak jer se on mijenja zbog temperaturnih promjena.

Poslovni.hr