Bolivijski predsjednik Evo Morales u subotu je pozvao na "hitne pregovore" s oporbom u jeku nereda u zemlji pozvavši i Papu da im se priključi.

"Da nam se sačuva mir u našoj voljenoj zemlji, hitno zovem na pregovore s predstavnicima stranaka koje su osvojile mjesta na izborima", tvitao je Morales u subotu navečer, prenosi Hina.

Pozvao je Papu, aktiviste za ljudska prava i međunarodne organizacije da se "pridruže našem prigovoru protiv protudemokratskih skupina koje su pokrenule državni udar u Boliviji".

Poziv je upućen dan nakon što je Morales izjavio da su nasilne skupine počele državni udar kad je prijavljena policijska pobuna u nekoliko regija u zemlji.

Dnevnik La Razon objavio je da su se različite policijske postrojbe u najmanje četiri regije pobunile protiv vlade u jeku prosvjeda pokrenutih zbog optužbi za prijevaru na izborima 20. listopada na kojima je Morales odnio jaku pobjedu.

Bolivijsko izborno vijeće ranije je u petak opovrgnulo da su otkrivene nepravilnosti u prebrojavanju glasova na izborima, međutim prosvjednici i dalje zahtijevaju nove izbore.

Izborne vlasti zaustavile su objavljivanje preliminarnih rezultata kada je izgledalo da će Morales, ljevičar, i njegov suparnik Carlos Mesa, morati u drugi krug. Morales je međutim kasnije proglašen pobjednikom u prvom krugu.

U Boliviji su nakon toga počeli višetjedni prosvjedi i neredi protiv izborne prijevare. U neredima je ubijeno troje ljudi a više od 300 je ozlijeđeno.

Morales je odbio pozive da podnese ostavku.