Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je u srijedu da sankcije Sjevernoj Koreji neće biti ublažene radi održavanja summita s Pyongyangom, ali su kineski državni mediji upozorili da Sjeverna Koreja nije zabrinuta i da su razgovori jedino rješenje.

U prvom sastanku takve vrste, južnokorejski dužnosnici sastali su se sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom u ponedjeljak, i priopćili su da je on izrazio spremnost na denuklearizaciju Korejskog poluotoka ukoliko se jamči sigurnost njegovoj zemlji.  Sjeverna i Južna Koreja sljedećeg mjeseca će održati prvi sastanak svojih čelnika od 2007. u pograničnom selu Panmunjom, priopćio je  Chung Eui-yong, čelnik južnokorejskog izaslanstva.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako Sjeverna Koreja izgleda iskrena u svojoj očiglednoj spremnosti da obustavi nuklearne probe ukoliko održi razgovore o denuklearizaciji sa Sjedinjenim Državama. ''Gledajući vijesti na Twitteru, vjerujem da je predsjednik Trump optimist prema rezultatima posjete (južnokorejskih dužnosnika) Sjevernoj Koreji'', izjavio je Moon tokom radnog ručka s čelnicima političkih stranaka u srijedu.

''Ovo je, ipak, samo početak, i ja vjerujem da nismo u situaciji da možemo biti optimisti'', kazao je. Moon je dodao da ne planira ublažiti sankcije protiv Sjevera samo radi održavanja summita s Pyongyangom, priopćio je Shin Yong-hyun iz opozicijske stranke  Bareun Mirae na brifingu za novinare nakon radnog ručka, prenosi Reuters.