Svečanim liturgijskim slavljem u subotu 29. travnja, na blagdan Sv. Katarine Sijenske, zaštitnice Europe, službu zagrebačkog nadbiskupa preuzeo je mons. Dražen Kutleša.

Svečana misa slavljena je u Bogoslužnom prostoru Bl. Alojzija Stepinca. Time je mons. Kutleša postao 77. zagrebački biskup, odnosno deveti nadbiskup metropolit zagrebački.

Euharistija je započela procesijom, odnosno svečanim ulaskom u Bogoslužni prostor Bl. Alojzija Stepinca. U procesiji su bili gotovo svi biskupi Crkve u Hrvata među kojima i vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić.

Nakon procesije uvodno se obratio zagrebački nadbiskup u miru Josip kard. Bozanić te se osvrnuo na središnje događaje koji su se odvijali tijekom 25 godina njegova stolovanja i zahvalio svima koji u surađivali s njim.

Potom je uslijedio trenutak kada je kard. Bozanić svoj štap predao mons. Kutleši koji je i službeno postao novi zagrebački nadbiskup. "Nadbiskupe Dražene, po apostolskom nasljedstvu postavljen si za pastira Crkve zagrebačke. Neka te Gospodin prati svojim duhom da po primjeru blaženih zagrebačkih pastira Augustina Kažotića i Alojzija Stepinca vjerno upravljaš povjerenim narodom i izgrađuješ Crkvu kao prisutnost spasenja u svijetu", rekao je kard. Bozanić.

Apostolski nalog rimskog prvosvećenika pape Franje s imenovanjem mons. Dražena Kutleše zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom, pročitao je i pokazao apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua.

U svojoj propovijedi mons. Kutleša osvrnuo se na današnjeg čovjeka. Rekao je kako ima osjećaj "da se suvremeni čovjek udaljava od Boga, da smo sve više ovisni o tehnologiji, a spas je jedino u Bogu".

Napomenuo je kako u Crkvi sve treba biti usklađeno sa zahtjevima najvještaja evanđelja, ne sa stavovima konzervativaca ili naprednjaka, već sa činjenicom da Isus dolazi u život ljudi. "Evanđelje nije ideologija i ideja, stoga kriteriji prosudbe pastoralnih planova i odluka ovisi o tome dotiču li i mijenjaju li srce čovjeka. Tko misli reformirati crkvu sredstvima kojima se reformira neka vremenita ustanova ne samo da će propasti u svom pothvatu nego nepogrešivo završava izvan crkve", rekao zagrebački nadbiskup te ustvrdio da je nužnost vratiti se Bogu.

"Obnavljanje već tradicionalnih prokušanih modela evangelizacije, kao i traženje novih putova za susret sa suvremenim čovjekom, pastoralna je hitnost i prioritet. Svi zajedno, klerici i laici, obitelji i pojedinci, crkveni pokreti i molitvene skupine, Bogu posvećeni svih karizmi i poslanja, stari i mladi, muškarci i žene, 'krenimo, dakle, na put ponovnog otkrivanja evangelizacijske strasti, polazeći od Svetoga Pismai učenja Crkve, kako bismo apostolski žar crpili iz izvora'", kazao je te potom progovorio o Sv. Katarini Sijenskoj.

Pred kraj je naglasio kako budućnost Crkve i jednoga naroda ovisi o unutarnjoj promjeni i vrijednostima koje pojedinac odlučuje živjeti. "Kako bi se postigle promjene koje će biti u službi čovjeka, utemeljene na evanđeoskim vrijednostima, potrebno je prije svega unutarnje obraćenje pojedinaca, dakle, svakoga od nas (usp. KKC, 1888). Obnovimo, dakle, osobno svoju ljubav prema Isusu Kristu, Raspetome i Uskrslome, vjernost Crkvi i crkvenom nauku te povjerenje i ljubav prema braći ljudima. Budimo mi osobno istinsko svjetlo Kristovo, sol zemlje i svjetlo svijeta", kazao je na kraju novi zagrebački nadbiskup koji je na završetku euharistije zahvalio Bogu za sva razdoblja njegova životnog puta, za njegovu obitelj i za sve ljude koje mu je poslao u život, preko kojih ga je oblikovao i iskazivao mu dobrotu.

Prijenos euharistije mogao se pratiti u programu Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskog katoličkog radija.

Ž.I., KT