Sankcije zbog referenduma su moguće, naravno, izjavio je jučer za "Dnevni avaz" Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, jučer, samo dan prije referenduma u Republici Srpskoj. Kriza koja je izazvana odlukom vlasti RS da se na taj način izjašnjavaju o odluci Ustavnog suda BiH kojom je ukinut 9. siječanj kao dan RS, djeluje kao najveći izazov tijekom skoro sedam godina Inzkovog mandata u našoj zemlji.

- Teško mi je reći je li ovo najveći izazov, ali u mom mandatu nije bilo napada na ustavni poredak u obliku referenduma. Ovo je bez presedana - ističe Inzko. 

 Ni sada, kao ni ranije, Inzko još nije posezao za bonskim ovlastima, prema kojima može sam kažnjavati ili smjenjivati političare i donositi zakone, ali to ne isključuje.  

Bez raspoloženja

- Ali, postoji i bh. tužiteljstvo - dodao je Inzko, pojašnjavajući svoju raniju izjavu u kojoj je naveo da će biti organiziran novi sastanak Vijeća za implementaciju mira (PIC) te da do sada nije bilo raspoloženja da se bilo tko kažnjava zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH. 

Ne krije da ima država koje to od njega traže.

- Do sada nije bilo raspoloženja u PIC-u za neke sankcije, ali vidim da se tamo klima mijenja i sve više članova smatra da se mora nešto napraviti - rekao je Inzko. 

Prema njegovim riječima, on će u nedjelju, za kada je zakazan referendum, pratiti situaciju. Neslužbeno kaže da ga posebno zanima izlaznost u pojedinim gradovima kao što su Banja Luka ili Trebinje. 

- PIC i ja više smo puta rekli da je referendum više od same predizborne politike kojom se želi više glasova, niti je obična anketa, kako to neki žele predstaviti. To je izazov i dovođenje u pitanje Ustavnog suda BiH, odluka i ustava države i vladavine prava. Međunarodna zajednica jasno je rekla da referendum ne smije biti održan - kaže Inzko. 

Osuđujem tenzije

Nitko, kako pojašnjava, ne negira pravo RS da ima svoj dan, ali odluka Ustavnog suda iz studenog mora biti provedena. To se može riješiti, kaže, RS treba izmijeniti zakon, a Ustavni sud jedini može reći je li odluka provedena. No, Inzko, od kojeg su mnogi očekivali oštriju reakciju na poteze RS, i dalje poziva na smirivanje tenzija. 

- Snažno osuđujem sve izjave koje podižu tenzije i sve one koji spominju riječ rat. Ljudi u BiH znaju koliko je vrijedan mir. Umjesto podjela i mržnje, narod treba bolje odnose, razumijevanje sa susjedima, posao, bolju zdravstvenu i socijalnu zaštitu, obrazovanje kako bi bolje i normalnije živjeli. Kako kaže jedan mudar građanin na internetu: Sutra će osvanuti novi dan, valja nama živjeti, djecu hraniti, školovati i gledati kako rastu. Da Bog da svima nama smirenosti i razuma i mira - zaključio je Inzko. 

Putin je dao podršku očuvanju stabilnosti BiH

Inzko je jučer komentirao i susret predsjednika RS s Vladimirom Putinom u Moskvi i smatra da je ishod sastanka pozitivniji nego što je očekivao. 

- Teško je tvrditi nešto, ali čini mi se da je ishod pozitivniji. To je u suštini bio Dodikov fol za kampanju. Imao je to isto 2014. godine uoči izbora. Zadovoljan sam činjenicom da je Putin podržao stabilnost i napredak BiH i regije. Iste poruke mogu se čuti iz Beograda. Vučić je više puta rekao da Srbija ne podržava referendum i pitam se koliko podrške on uopće ima. Mislim da je jači interes Moskve i Beograda da očuvaju stabilnost i rade za bolju budućnost BiH - navodi Inzko. 

prvi.tv