Poznavatelji sigurnosnih prilika na Kosovu, piše Radio Slobodna Europa, ocjenjuju da Islamska država može upotrijebiti motive na Balkanu kako bi formirala tzv. balkanski ISIL.

Stručnjaci upozoravaju kako Vlada Kosova nema nacionalnu strategiju za borbu protiv terorizma, a vlasti obećavaju kako će ista biti spremna za dva tjedna.

Ekstremistički i teroristički pokreti koji se baziraju na vjerskim interpretacijama mogu iskoristiti balkanske motive za stvaranje jedne terorističke grupe, slažu se stručnjaci.

Ekstremisti mogu iskoristiti međuetničke sukobe

Tako Burim Ramadani, bivši poslanik u Skupštini Kosova smatra da Islamska država može iskoristiti međuetničke motive koji su prisutni na Balkanu.

''ISIL i ostale organizacije koje funkcioniraju pod njim mogu iskoristiti ovu situaciju i tako kreirati, uvjetno rečeno, balkanski ISIL. Balkan je sam po sebi podijeljen, postoje međuetničke i političke tenzije i međudržavni sukobi su i dalje otvoreni. Ovo je glavni rizik na Balkanu'', navodi Ramadani.

Tome ne pomaže činjenica, dodao je Ramadani, što su zemlje zapadnog Balkana krhke, s slabim ekonomskim razvojem i sa slabom kvalitetom obrazovanja.

Slično njemu razmišlja i Nuredin Ibiši, član skupštinskog Odbora za unutarnja pitanja, koji je rekao da militantna skupina može iskoristiti trenutno stanje na Balkanu, a pogotovo na Kosovu.

„Smatram da se oni mogu infiltrirani i stvoriti svoj sistem“, naglašava Ibiši.

Kosovo još nema nacionalnu strategiju za borbu protiv ekstremizma

Prema posljednjem izvještaju State Departmenta o borbi protiv terorizma Kosovo je ocijenjeno kao država sa rastućim prijetnjama od porasta ekstremizma.

Vladini službenici rade na nacionalnoj strategiji za sprečavanja nasilnog ekstremizma i radikalizma, a to je potvrdio predsjedavajući član radne skupine Edon Myftari.

„Cilj je da se obuhvati cijeli spektar, bilo da se radi o državnim institucijama, o vjerskim zajednicama, nevladinim organizacijama, medijima, i mnogim drugim, koji bi doprinijeli njenoj implementaciji onda kada se strategija usvoji. Sad smo u završnoj fazi i za dvije nedjelje ona će se naći pred Vladom, pošto je razmotri Savjet sigurnosti Kosova“, naveo je on, piše Radio Slobodna Europa.