Priznati svjetski nogometni časopis FourFourTwo upustio se u poprilično hrabar zadatak. Naime, imenovali su, poredali i svijetu predstavili svoj izbor 100 najboljih nogometaša svih vremena. Kriteriji? Nogometno znanje, moć na terenu i slava koja iz svega proizlazi. Ključ su trofeji, ali i utjecaj na nogomet širom svijeta. Konačnica?

Lionel Messi najbolji je u poretku, iza njega smjestili su se redom - sunarodnjak mu - Diego Armando Maradona, potom Pele pa Cristiano Ronaldo, ne bi li mjesta među prvih 5 zaključio Zinedine Zidane.

I među 100 najboljih ikada ima mjesta za jednog Hrvata. Naime, Luka Modrić, Zlatna lopta i najbolji igrač svijeta 2018. godine po izboru krovne nogometne federacije (FIFA), zauzima 79. mjesto na ljestvici najvećih, vječnih i nogometno besmrtnih.

E sad, je li to 79. mjesto možda malo previsoko? Je li se za Luku moglo naći mjesta recimo, u TOP 50... Teško je reći, ali FFT je ovako predstavio kapetana Vatrenih.

''On ne stari i ne kvari se, jedan je od najgracioznijih nogometaša, njegove ili kojegod generacije. Iako, neki su se pitali hoće li uspjeti kada je došao u engleski nogomet. Kako li su samo pogriješili. Hrvat je postao tih i ubojit, u mogućnosti da probija suparničke obrane pasom ili driblingom. Modrić je bio integralna figura u Realovom Three-peatu (tri naslova prvaka Europe) i pokretačka snaga Hrvatske na putu do sjajnog uspjeha, s 30 i nešto godina u Rusiji. Tada je osvojio Zlatnu loptu i vodio svoju zemlju do prvog finala SP-a'', napisali su.

Kao najsvjetliju točku karijere FourFourTwo je naveo finale Lige prvaka iz prošle sezone. Modrić i Benzema bili su "mastermindovi" 14. Realove europske krune.

Tko je iza Modrića? Primjerice, na 80. mjestu je Just Fontaine, najbolji strijelac SP-a 1958. godine. Na 84. mjestu je Wayne Rooney, legenda engleske nogometne reprezentacije, 88. je Sergio Busquets, veznjak Barcelone, a 90. pak brazilski as Roberto Carlos. Unutar posljednjih 10 su i Peter Schmeichel (92.), Luis Figo (94.), Kaka (98.), dok poredak zatvara rumunjski "Maradona s Karpata", Gheorghe Hagi.

Prvih pet je već nabrojano, a do 10. mjesta redom idu Johan Cruyff, George Best, Franz Beckenbauer, Ferenc Puskas i "pravi" Ronaldo. Zanimljivo je, osim Modrića u poretku nema igrača "iz regije", što uključuje, recimo, igrače s područja bivše države, pišu Sportske novosti.