Nogometna ludnica obilježila je proteklih mjesec dana. Milijuni navijača diljem svijeta s posebnom su pozornošću pratili uspjehe (i neuspjehe) svojih reprezentacija. Čak i oni koji u pravilu ignoriraju nogomet podlegli su atmosferi i pretvorili se u gorljive komentatore. Čak i hakeri.

Tvrtka specijalizirana za kibernetičku sigurnost BioCatch otkrila je kako su i kibernetički kriminalci veliki ljubitelji nogometa. Naime, tijekom odigravanja utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva zabilježen je dramatičan pad u hakerskim napadima diljem svijeta, a najviše u zemljama čije su reprezentacije u tom trenutku igrale.

Tako je praćenjem milijuna bankarskih transakcija, BioCatch otkrila da su kibernetički kriminalci u Brazilu, Meksiku, Rusiji, ali i Hrvatskoj gotovo u potpunosti prekinuli svoje aktivnosti tijekom utakmica.

Tako su tijekom utakmica meksičke reprezentacije prijevare i drugi kibernetički prijestupi opali za 70 do 90 posto. Isto je i u slučaju Rusije. Kad god je reprezentacija domaćina igrala, broj hakerskih napada pao je za više od 66 posto.

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost primijetili su i kako broj kibernetičkih napada ne opada samo tijekom utakmice pojedinih reprezentacija, već tijekom cijelog dana.

U BioCatchu to ponašanje nazivaju “modernom verzijom olimpijskog primirja“, jer i hakeri su navijači koji žele u miru pogledati utakmicu i navijati za svoju omiljenu momčad.

No zanimljivo je primijetiti kako jedna zemlja baš i nije imala sreće kad je njihova reprezentacija igrala. Naime, broj hakerskih napada na engleske banke povećao se svaki put kad je Engleska reprezentacija bila na terenu. U BioCatchu napominju kako većina napada na engleske banke dolazi iz istočne Europe pa nije isključeno da su hakeri željeli iskoristiti nepažnju engleskih navijača i isprazniti njihove bankovne račune.

Nažalost, podaci koje BioCatch ima odnose se samo na utakmice koje su igrane u grupnoj fazi natjecanja, tako da ne znamo kakvo je stanje bilo kad je, primjerice, Hrvatska igrala protiv Engleske (i pobijedila) ili tijekom odigravanja finalne utakmice Svjetskog prvenstva, piše Zimo.co.