Više od trećine mlađih odraslih osoba pokazuje simptome ovisnosti o smartfonima, bez obzira na to koliko vremena dnevno provedu na tim uređajima.

Ovisnost o mobitelu nije službeno priznata kao klinička dijagnoza, ali simptomi su utvrđeni.

Istraživanje londonskog King’s Collegea otkrilo je da 39 posto ljudi u dobi od 18 do 30 godina pokazuje simptome poput gubljenja kontrole nad vremenom provedenim na smartfonu, tjeskobe kad im je nedostupan te zanemaruju ostale aspekte života.

Po rezultatima studije otprilike četvrtina onih koji su pokazivali znake ovisnosti, koristila je smartfon više od tri sata dnevno, a dodatnih 19 posto više od pet sati dnevno.

Više od dvije trećine (69 posto) ih je kazalo i da loše spava, neovisno o tomu koliko vremena provedu gledajući u svoj mobitel, prenosi Hina.

"Smartfoni su postali neodvojiv dio naših života i ova je studija važan korak u sagledavanju učinaka njihove disfunkcionalne upotrebe i poremećaja spavanja", kazala je glavna autorica studije Samantha Sohn s Odjela za psihologiju, psihijatriju i neuroznanosti King’s Collegea.

U studiji su sudjelovale 1043 osobe, a njih 406 ispunilo je kriterije za ‘dijagnozu’ ovisnosti o smartfonu.

Zanimljivo je da je studija utvrdila da količina vremena provedena uz smartfon nije ključna za problem ovisnosti i loš san.

"Pokazalo se da će elementi bihevioralne ovisnosti bolje predvidjeti štetu povezanu s pretjeranim korištenjem pametnih telefona nego sama duljina upotrebe", kazala je Sohn.