Znanstvenici razvijaju novi materijal za procesore koji će koristiti 100 puta manje energije u usporedbi s poluvodičima koji se trenutno koriste, piše Independent

Mnogima se dnevna rutina sastoji od brojnih stvari, a jedna od njih zasigurno je i stavljanje mobitela na punjač. No, to bi mogla postati stvar prošlosti jer bi novi materijal na kojem se radi omogućio da mobitel punimo samo svaka tri mjeseca.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Michiganu i Cornellu razvijaju novi magnetno-električni multiferorni materijal koji će uz pomoć tankoga sloja atoma stvarati magnetno polarni sloj koji će se na jednostavan način moći prebacivati s pozitivnoga na negativan naboj. To znači da će za prijenos podataka koristiti izuzetno malo energije.

Uređaji danas koriste pet posto proizvedene energije i potreban im je stalni dotok električne energije. Predviđa se da će do 2030. godine potrošnja energije elektronskih uređaja dostići postotak do čak 50 posto.

Upravo bi ovakvi novi materijali na kojima znanstvenici rade omogućili znatno manju potrošnju energije, što bi pak pridonijelo zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti, prenosi N1.

(www.jabuka.tv)