Da nema “žalce”, ova biljka bi već odavno nestala s lica Zemlje, izrekao je to jednom jedan liječnik,koji je ostao nepoznat, a njegova izjava ostala je “urezana” do današnjeg dana. Pogađate, riječ je o koprivi.

Jedna je od najljekovitijih biljaka i koristi se za skoro sve zdravstvene probleme. Najpoznatija je, vjerojatno, po sposobnosti čišćenja krvi pa je odličan saveznik i u borbi s leukemijom i ostalim krvnim oboljenjima. Ako patite od anemije, trebali biste piti čaj od koprive, ali i ako imate problema s gušteračom i visokom razinom šećera u krvi. Dug je popis njenih ljekovitih svojstava, a sjetit ćete se ove biljke i ako imate upalu urinarnog trakta i problema s probavom.

Ova “peckava” biljka bit će i najčešći izbor kod proljetne detoksikacije. Pomoći će i kada imate problema sa spavanjem, kod problema s jetrom, grčeva u trbušnoj šupljini, bolesti pluća, oslabljenog imuniteta, opadanja kose, reume, kožnih bolesti, vodene bolesti, spriječit će nastanak bubrežnih kamenaca, ali i kod upale desni koja ako s ene liječi na vrijeme, može dovesti do paradontoze.

Koprivu najčešće konzumiramo kao namirnicu ili pijemo čaj. Svakako ju nemojte dugo kuhati, već samo opariti ako želite sačuvati dragocjene, ljekovite sastojke. Isto je i kod čaja, nemojte koprivu stavljati u ključalu vodu.

Ako se patite s alergijama, posebice peludnim, čaj od koprive može biti odlično prirodno rješenje, kao i kod virusnih i bakterijskih infekcija. Pijte ga i ako imate anemiju, no svakako imajte na umu da čaj od koprive ne pijete dulje od četiri tjedna.

Za tinkturu treba vam samo rakija i kopriva

Tinktura od koprive odlična je za probleme s tjemenom i kosom. Poznato je kako kopriva odlično djeluje na kosu, a tinkturu možete napraviti i sami. U litru rakije stavite najmanje dvije pune žlice nasjeckane svježe koprive, mogu i listovi i korijen. Zatvorite staklenku i ostavite dva tjedna. Povremeno promučkajte. Nakon toga procijedite kroz gazu i prelijte u tamnu staklenu bocu i držite na tamnom mjestu.

Oko 10 do 15 kapi tinkture otopite u vodi i pijte triput dnevno, najčešće prije obroka. Ako imate problema s ispadanjem kose, nekoliko puta tjedno par kapi tinkture umasirajte u vlasište, ostavite par minuta te potom isperite, prenosi Večernji list.

(www.jabuka.tv)