Stalni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini Francisco Parodi izjavio je kako će usvajanje Zakona o braniteljima i njihovim obiteljima u ovakvom obliku u kakvom se trenutno nalazi u Parlamentu FBiH ugroziti financijsku stabilnost Federacije.
Razvoj situacije sa usvajanjem spomenutog zakona doveo je i do prvih poteza MMF-a.

Sastanak koji je bio zakazan za lipanj, Izvršni odbor MMF-a odložio je na neodređeno vrijeme dok ne budemo imali daljnje rasprave, a možda čak i novu misiju MMF-ovog osoblja. To može uzeti nekoliko tjedana ili nekoliko mjeseci da se obavi. Radilo se otprilike o 38 milijuna eura, koji su trebali biti stavljeni na vrijeme, ali je to sada odloženo na neodređeno vrijeme, kaže Parodi u razgovoru za N1.

Iako je MMF otkazao novu rundu razgovora to ne znači da je ova financijska institucija protiv donošenja zakona o pravima boraca, ali se iz sarajevskog ureda šalju prilično jasna upozorenja vlastima u Federaciji.

Dopustite mi da prvo pojasnim da su vlasti i MMF radili u proteklih nekoliko godina kako bi osigurali sredstva za borački zakon. Tu se govorilo o iznosu od oko 350 milijuna maraka na godišnjoj razini. MMF se ne protivi braniteljskim dodacima sve do onog trenutka u kojem su jasno određeni, da pravi ljudi dobiju prave iznose novca, da su transferi novca transparentni i da je kompletan paket mjera takav da ga vlasti mogu priuštiti, pojasnio je Parodi.

Smatra kako ovaj novi zakon koji se trenutno razmatra ne zadovoljava nijedan od spomenutih kriterija.

Prvenstveno, troškovi koji su nam predstavljeni od 14 milijuna maraka će biti mnogo viši i mi govorimo o nekoliko stotina milijuna maraka prema nekim procjenama. To će u potpunosti ugroziti financijsku stabilnost u Federaciji BiH u godinama koje dolaze. To će onemogućiti vlasti da novac troše na primarne potrebe poput obrazovanja, zdravstva ili investicija. Druga oblast za koju smo posebno zabrinuti je da ne postoji registar ratnih veterana u Federaciji. Šanse za prevare i korupciju su sada čak i veće, ističe Parodi.

Usvajanje zakona će prema Parodijevim riječima ugroziti one ciljeve na koje se obvezala Vlada Federacije u pismu namjere koje je poslano MMF-u.

Mi ne vidimo kako je ovaj zakon u skladu sa ciljevima iz pisma namjere koje je Vlada Federacije iznijela MMF-u za razdoblje od sljedećih 3 do 4 godine. To je trebalo očuvati jedan veoma razborit fiskalni balans i preusmjeriti trošenje iz sadašnjih transfera bez jasnog cilja prema trošenju na područja koja su prioritetna poput obrazovanja, zdravstva ili investicija. Ovi ciljevi će biti ugroženi ovim zakonom, napominje Parodi.

Kada će odnosi između MMF-a i vlasti u Federaciji, ali i ostatku Bosne i Hercegovine, osim na tehničkoj razini biti nastavljeni ovisit će od događaja u sljedećim mjesecima, prenosi HMS.

MMF i vlasti imaju kontinuirane kontakte o tehničkim pitanjima na svim razinama vlasti u BiH i tu imamo dobre rezultate. Ali u situaciji kada je cilj programa doveden u opasnost sve je stvar razgovora i oni će biti pod utjecajem izbora i drugih zbivanja u zemlji, zaključio je Parodi.

(www.jabuka.tv)