Tranša od 150 milijuna maraka, koja je trebala biti isplaćena ljetos pa je obustavljena, sve su prilike da neće stići do početka 2019. godine. Iako se špekuliralo kako bi treća tranša mogla biti uplaćena odmah nakon izbora, šanse su male da se to ostvari.

Novac od Međunarodnoga monetarnog fonda i dalje je na čekanju, a tako će biti i u predstojećim mjesecima. Tranša je prvo bila obustavljena u lipnju ove godine zbog potrebe da MMF izvrši nove analize povećanja plaća u javnom i privatnom sektoru u Republici Srpskoj i beneficija za branitelje u Federaciji. Kako prenose bh. mediji, u MMF-u je potvrđeno kako će pregovori biti aktivirani tek nakon formiranja vlada u Republici Srpskoj i Federaciji, piše Večernji list BiH.

 Hoće li Bosna i Hercegovina preživjeti bez novca MMF-a i koliko je on nužan, vidjet će se u idućem razdoblju. Za sada nema većih problema u funkcioniranju entiteta iako vlade rade u tehničkom mandatu. Ministar financija RS-a Zoran Tegeltija ranije je poručio da novca iz ovog aranžmana za sada neće biti, ali da proračun nije ugrožen. Ekonomisti, pak, upozoravaju kako je već početkom izborne godine bilo jasno da neće biti realizacije programa.

Dosadašnji način stalnog zaduživanja, bez značajnijeg rasta bruto domaćeg proizvoda, kaže ekonomist Zoran Pavlović, jasno pokazuje da će pregovori s MMF-om biti sve teži, bez obzira na to tko bude sjedio na pozicijama premijera i ministara financija u RS-u i FBiH. Podsjećanja radi, Međunarodni monetarni fond je u posljednjem trenutku odgodio zaključenje pregleda kreditnog programa za BiH koji je trebao omogućiti isplatu iduće tranše kredita u iznosu od oko 150 milijuna konvertibilnih maraka.

Iznenadna odluka MMF-a posljedica je najave Vlade RS-a da povećava plaće u javnom i privatnom sektoru, kao i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da poveća beneficije za branitelje. - MMF-u treba dodatno vrijeme kako bi ocijenio nedavne odluke vlasti da povećaju beneficije za branitelje u Federaciji i plaće u javnom sektoru u Republici Srpskoj - rekao je nedavno rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi.

Međunarodni monetarni fond je i ranije upozoravao Republiku Srpsku da mora smanjiti javnu potrošnju, dok je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pod pritiskom braniteljskih kategorija usvojila novi Zakon o pravima razvojačenih branitelja.