Sukob u Gazi mogao bi naškoditi gospodarstvu u susjednim zemljama, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF) istaknuvši moguće poremećaje u regionalnom turizmu i trgovini. Turizam bi se u susjednim zemljama mogao smanjiti, a postoji i mogućnost viših cijena nafte i plina, izjavila je jučer u Washingtonu šefica za komunikacije MMF-a Julie Kozack.

Mogući su i poremećaji na financijskim tržištima i na regionalnim trgovačkim rutama, što bi rezultiralo višim troškovima u trgovini, dodala je Kozack. Gledano iz globalne perspektive, ekonomske posljedice zasad su relativno ograničene, ali situacija je "vrlo neizvjesna", nastavila je.

"Šokirani smo i ožalošćeni humanitarnom situacijom"

Najteži udarac pretrpjet će gospodarstvo u Izraelu, na palestinskoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, ali konačni domet negativnih posljedica ovisit će o trajanju i intenzitetu sukoba, rekla je Kozack. Istaknula je da je MMF "šokiran i ožalošćen humanitarnom situacijom i gubitkom ljudskih života u sukobu".

Izrael je nakon upada palestinske militantne skupine Hamas na izraelski teritorij, u kojem je ubijeno 1200 ljudi, pokrenuo opsežnu vojnu operaciju. Do ovog tjedna u napadima izraelskih oružanih snaga ubijeno je, prema palestinskim navodima, gotovo 17.200 ljudi.