Proizvođači mlijeka sa područja Federacije BiH organizirat će masovne prosvjede ako Vlada FBiH do 23. travnja ne promijeni svoju odluku kojom je poticaje za ovu godinu smanjila sa 0,30 na 0,25 feninga po litru proizvedenog mlijeka.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika registriranih u Sekciji poljoprivrede, stočarstva i ratarstva Muhamed Halilović smatra da je ovom odlukom Vlade FBiH proizvođačima mlijeka svezana "omča oko vrata i izrečena smrtna presuda za mljekarstvo".

"Na terenu je situacija katastrofalna. LJudi odlaze i ostavljaju imanja. Tražimo poticaje od 0,30 feninga. Ako to ne prihvate izaći ćemo na ulice", rekao je Halilović za "Dnevni avaz".

On je pojasnio da ovakvim poticajima nije moguće očuvati rentabilnost, dok cijena mlijeka konstantno pada, a cijena hrane za stoku raste. Proizvođači mlijeka suočavaju se i sa problemom uzgoja priplodnih junica, čija je cijena na stranom tržištu veća od 4.000 KM.

"I poticaji za priplodne junice smanjeni su sa 700 na 418 KM. Moramo proizvoditi svoja grla, a ne da ih uvozimo iz inozemstva", istaknuo je Halilović i upozorava da je stočarstvo u FBiH potpuno ugroženo ovakvim potezima Vlade FBiH.

Poljoprivredni proizvođači pitaju se i što će raditi veterinari u oko 200 stanica ako se grana stočarstva ugasi, prenosi Srna.