22-godišnji mladić s Downovim sindromom razvio je unosan posao, vrijedan više milijuna dolara. Prodaje čarape ludih boja i oblika, kakve je oduvijek sam volio nositi.

John Cronin posluje iz malog skladišta u Melvilleu, predgrađu New Yorka. U skladištu ima desetke polica, na kojima su uredno organizirane posude sa šarenim čarapama, prenio je CNBC.

Njegove čarape su posebne po tome što na sebi imaju svakakve razigrane i poznate likove. Primjerice, prodaje čarape s avokadom, čarape s likom kanadskog premijera Justina Trudeau, čarape koje izgledaju poput slike "Starry Night" Vincenta Van Gogha, čarape s ljenjivcima...

Proizvodi su brendirani i poznati kao "John's Crazy Socks (Johnove lude čarape)". Mladiću su donijele milijune dolara.
 


Problemi zapošljavanja

John je počeo razvijati poslovnu ideju nakon srednje škole, 2016. godine. Prilike za rad nije bilo, a zdravstveni problemi su mu dodatno otežavali zapošljavanje.

"Nema puno opcija za ljude s posebnim potrebama. Svi programi za obuku i sve radionice imali su dugu listu čekanja, a malo je poslodavaca uopće nudilo poslove za ljude kao što je John", izjavio je za CNBC Mark Cronin, Johnov otac.

"Htio sam pokrenuti posao s mojim ocem. Jer jako volim svog oca", prisjetio se John kako je sve krenulo.

Poslovna ideja

Baš u vrijeme razmatranja poslovnih opcija 2016. godine, obilježavao se "Svjetski dan osoba s Downovim sindromom", 21. ožujka. On se obilježava i nošenjem čarapa s ludim bojama i likovima.

Otac i sin su tada pokušali kupiti čarape, posebno napravljene u svrhu obilježavanja Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom. No nitko ih nije prodavao.

"Dobio sam ideju da ih ja napravim", naveo je John koji svakodnevno nosi šarene čarape, cijeli svoj život.

Budući da mu je u to vrijeme i otac bio u potrazi za novim poslom, odlučili su zajedno početi prodavati  čarape. Prošli su sve tipične korake u pokretanju tvrtke, od registriranja do otvaranja bankovnih računa.

Osobna dostava posebno dizajniranih čarapa

John je prvo dizajnirao čarapu ljubičaste boje, sa srcima i brojevima 3-21, odnosno datumom Svjetskog dana ljudi s Downovim sindromom. Taj datum simbolizira trisomiju 21 (tri kopije 21. kromosoma, uzročnika Downova sindroma).

Početna investicija iznosila je samo par tisuća dolara, a proizvode je reklamirao osobno John, objavom video klipova na Facebooku, u kojima je pričao o svojim čarapama.

Imali su i poteškoća, poput problema s podizanjem internetske stranice, čije je lansiranje kasnilo 5 sati, prvoga dana otvaranja internetske trgovine. Prodaja je ipak krenula i nekoliko preostalih radnih sati su zaprimili 42 narudžbe.

John je odlučio kako će pakete osobno dostavljati, ako narudžbe dolaze iz okolice New Yorka. To se pokazalo ključnim za uspjeh tvrtke.

Ubrzano širenje poslovanja i modela ludih čarapa

Glasine su se proširile brzinom munje na društvenim mrežama i prodaja je skočila. Samo u prvom mjesecu rada, dobili su 452 narudžbe, vrijedne oko 13 tisuća dolara.

U početku su nudili 31 vrstu čarapa koje su koštale od pet do 12 dolara.

Danas John's Crazy Socks prodaje dvije tisuće različitih vrsta čarapa, od preko 20 dobavljača. Čarape sami dizajniraju i dalje. Pet posto od svoje zarade doniraju za Specijalnu olimpijadu, a doniraju i 2 dolara od svake čarape s dizajnom koji podiže svijest o Downovu sindromu (tzv. Down Syndrome Awareness Socks).

John's Crazy Socks je i društveno odgovorna tvrtka jer zapošljava ljude s posebnim potrebama, kojima je dijagnosticiran autizam ili Downov sindrom. Od 36 ukupno zaposlenih, polovica zaposlenika je s posebnim potrebama.

Posao cvate

Od pokretanja tvrtke krajem 2016. godine, posao raste sve više. U 2017. godini imali su preko 42 tisuće narudžbi i prihode od oko 1,7 milijuna dolara. Ove godine imat će od 160 do 180 tisuća narudžbi i prihode od preko 6 milijuna dolara.

Među klijentima su im i poznate osobe, poput bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha i glumice Eve Longorije.

"Ja imam Downov sindrom. Downov sindrom me ne sprečava u životu", naveo je John koji ima titulu u tvrtki "glavni direktor za sreću".