U nevjerojatnoj drami, mladi košarkaši pobijedili su Španjolsku u finalu kadetskog Eurobasketa 71:70 i tako postali prvaci Europe!

Sjajni potezi igrača iz obje ekipe, trice, zakucavanja i preokreti obilježili su ovo finale, ali krenimo redom. 

Finale kakvog se ne bi posramili i puno stariji igrači

U prvoj četvrtini je bilo očito kako nervoza ima veliki utjecaj na igru obje momčadi. Čvrsta borba se odvijala do rezultata 12:12 kada na scenu stupa jedan od heroja današnje hrvatske pobjede, Boris Tišma. U 45 sekundi zabija sedam poena zaredom, uključujući tricu uz prekršaj i odvodi Hrvatsku do vodstva 19:14 na kraju četvrtine.

Naši košarkaši u drugoj četvrtini nastavljaju s dobrom obranom, u nekoliko navrata odlaze na +8, ali Španjolci se vrlo brzo vraćaju, U napadu se priključuju Prkačin i Paponja, a na kraju prvog poluvremena ponovno vraćamo prednost na +8 nakon slobodnih bacanja Tišme. 

Čvršća Španjolska u nastavku

Drugačija Španjolska izlazi na parket u trećoj četvrtini, pogotovo napadački. U reketu nered počinje praviti drugi najbolji igrač prvenstva, Usman Garuba, koji je ponovno kao u polufinalu ulovio čak 18 skokova. Zabio je 16 poena, ali dobra obrana Mateja Bošnjaka i Prkačina limitirala ga je na loš šut iz igre, 7/19. Španjolci nekoliko puta dolaze na -1, srećom ne uspijevaju stvoriti prednost i Hrvatska treći period igre završava s prednošću 55:52.

A onda, u posljednjoj četvrtini, prava drama vrijedna finala. Španjolci prvo odlaze na +6 pet minuta do kraja nakon trice Alderetea i činilo se da je pitanje vremena kada će prelomiti utakmici odlaskom na dvocifrenu razliku. Treba spomenuti i Filipa Paponju, hrvatskog razigravača koji bolje asistira nego zabija, ali u večerašnjem je susretu pogodio tri vrlo vrijedne trice. Jedna takva je ušla na tri minute do kraja kada je Hrvatska gubila -5 i tako zadržala momčad u priključku, a Paponja je zavšio utakmicu s devet poena.

Fenomenalni Prka za naslov

U posljednju minutu ušlo se s rezultatom 67:67, kada je stvar u svoje ruke preuzeo najbolji igrač turnira, Roko Prkačin. Prka je primio loptu s lijeve strane, zaletio se u reket i tada napravio vjerojatno potez turnira zakucavši Clementu koji ga je pokušao blokirati u lice. Hrvatska je tada trebala obraniti jedan napad, pogoditi  slobodna bacanja i slaviti pobjedu, ali to se nije dogodilo. Iako su imali dva prekršaja do bonusa, odlučili su braniti zadnji napad bez osobne što ih je koštalo primljene trice Alderetea pet sekundi do kraja. 

I kada se mislilo da će još jedna generacija hrvatskih košarkaša prokockati pobjedu u važnoj utakmici, Prkačin je odlučio da se tako nešto neće dogoditi. Nakon dobrih blokova ostvario je solidnu poziciju na niskom postu, Španjolci ga nisu udvojili, a Prka je lagano položio za 71:70. Clement je pokušao očajničkim šutom u posljednjoj sekundi, teško promašio i hrvatski kadeti mogli su početi slaviti zaslužen naslov europskog prvaka. 

Boris Tišma, heroj prvog poluvremena završio je s 24 poena uz sjajan šut 8/9 i 6 pogođenih trica. Heroj završnice, Roko Prkačin, ubilježio je novi double-double s 18 poena i 10 skokova. Nije najbolje gađao iz igre, promašio je svih sedam trica, Španjolci su ga dobro branili u prvom poluvremenu zaustavivši njegove prodore, ali Prka je bio najbolji kad je bilo najpotrebnije. 

Tako je Hrvatska na impresivan način okrunila sjajan turnir osvojivši zlato na kadetskom Eurobasketu. Mladići poput Perasovića, Tišme i Prkačina u budućnosti bi trebali imati veliku ulogu u seniorskoj reprezentaciji, a iako uspjesi na ovakvim natjecanjima mlađih kategorija ne mogu biti konačni sud, dobar su pokazatelj talenta koji je u ovoj generaciji na vrlo visokoj razini.

Sada je red na hrvatskom košarkaškom savezu i klubovima da učine sve u svojoj moći da ovi dečki imaju dobar prijelaz u ozbiljnu seniorsku košarku. Ako se to dogodi, uz dobar rad ovih momaka, zajedno s igračima poput Šarića, Zubca i Hezonje, napokon se možemo nadati sličnom rezultatu seniorske reprezentacije u budućnosti.