Nezaposlenost mladih u BiH već godinama predstavlja jedan od gorućih problema. Nakon završetka školovanja, veliki broj njih se susreće s raznoraznim problemima prilikom potrage za poslom.

Višemjesečna volontiranja, pripravnički staž, rad “na crno”, mizerne plaće, samo su neki od kompromisa na koje mladi pristaju u nadi kako će na taj način doći do toliko željenog posla.

Oni drugi, koji ne žele praviti takvu vrstu kompromisa, uzimaju diplome i kupuju zrakoplovne karte u jednom smjeru.

Postoji i treća vrsta, ona koja za život pokušava zaraditi preko interneta. Paleta poslova koji vam se nude preko interneta zaista je velika. Diplomirani profesori, ekonomisti i ostali koji ne mogu pronaći posao u svojoj državi, posredstvom interneta rade za strano tržište kao online nastavnici engleskog jezika, blogeri ili web-dizajneri.

Stotine mladih iz BiH na internetu rade za države na drugom kontinentu, kao što su SAD, Japan ili čak Novi Zeland. Nema stalnog zaposlenja, osiguranja, ni razmišljanja o mirovini, ali dobra plaća, bar neko vrijeme, može im biti utjeha, piše Večernji list.

Najčešći poslovi koje obavljaju su online nastavnik engleskog, bloger koji reklamira proizvode, dizajneri internet-stranica, grafički dizajneri i marketinški stručnjaci čije usluge koriste poslodavci diljem svijeta.

Neke od njih kontaktirao je Blic pa je tako jedna od onih koja je posao našla na drugom kraju svijeta i apsolventica engleskog jezika Mihajla Ćuskić (24) iz Brčkog. Za posao je čula od kolega s fakulteta koji, kao i ona, nisu imali uspjeha u traženju posla. Sada na internetu predaje engleski jezik, a njezini učenici žive u Japanu, Tajvanu, Tajlandu, Rusiji, Brazilu, Turskoj i Španjolskoj.

''Sve je jednostavno i precizno organizirano, intervju se odrađuje preko Skypea. Treba samo znati engleski dovoljno da ga možeš predavati nekom kome to nije prvi jezik te imati stabilnu internet-konekciju s jakim protokom i računalo sa slušalicama'', kazala je.

Slična iskustva ima i Ljubiša Vukotić koji radi kao dizajner web-stranica, a javljaju mu se tvrtke iz Novog Zelanda i Amerike.

''Kod njih to tamo stoji po 1000 dolara, a mi to ovdje radimo i za 200, tako da im se više isplati, a meni odlično dođe jer kad bih ovdje za dva, tri dana zaradio više od 400 KM'', kazao je Vukotić.