Manifestacija Dani europskog naslijeđa organizira se svake godine u europskim zemljama i ima za cilj privući pažnju javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke europske baštine.

50 europskih zemalja koje sudjeluju na Danima europskog naslijeđa aktivno će dati doprinos i slavit će se raznovrsna kulturna baština širom Europe na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Cilj održavanja manifestacije je upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, zaštite, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa, uz edukaciju o tome da su nacionalna kulturna naslijeđa europskih zemalja dio zajedničkog kulturnog naslijeđa Europe. Također, manifestacija ima za cilj  potaknuti pojedince da se aktivno uključe u očuvanje i zaštitu zajedničkog naslijeđa te  informiranje javnosti i relevantne nositelje vlasti o važnosti zaštite kulturne baštine od novih prijetnji izazvanih različitim čimbenicima.

U okviru obilježavanja Dana europskog naslijeđa, tradicionalno se organizira i edukativni program „Mladi i naslijeđe“, u kojem sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola Federacije BiH.

Tema ovogodišnjeg natječaja  je „Umjetnost i zabava-naša baština“. Ove godine u programu Mladi i naslijeđe sudjelovalo je više od 100 osnovnih i srednjih škola sa područja Federacije BiH. Pristiglo je više od 1000 učeničkih likovnih, literarnih, dokumentarističkih i video radova te veliki broj fotografija i maketa.

Učenica IX. razreda OŠ „Ivan Mažuranić“ Gračac Lorena Šimunović zajedno s nastavnicom likovne kulture, mentoricom Lucijom Mišura, kroz album fotografija prikazala je temu: „Kroz umjetnost i zabavu do kruha“ te ovim radom osvojila prvo mjesto u kategoriji fotografija. Učenici i nastavnici mentorici čestitamo!

Nagrađeni učenici i nastavnici nazočit će Izložbi "Mladi i naslijeđe" te svečanoj dodjeli Diploma učenicima, Priznanja nastavnicima i Zahvalnica nagrađenim školama koja će održati u srijedu 02. i 3. 10. 2019. godine u etno selu Marića Gaj, Ružići, Općina Grude.