Njemačka vlada nekim je mjerama - jeftinim prijevoznim kartama i snižavanjem poreza na gorivo - malo usporila inflaciju, no poskupljenja i dalje jure prema rekordima. Lipanjska međugodišnja inflacija sa 7,6 posto tek je nešto niža od svibanjskih 7,9 posto.

Službeni podaci Federalnog zavoda za statistiku u srijedu potvrdili su ranije, preliminarne procjene.

Skok od 7,9 posto u 12 mjeseci do svibnja bio je najveći u Njemačkoj u gotovo pola stoljeća.

Inflaciju prvenstveno potiču rastuće cijene energije i hrane.

Lako lož ulje u lipnju je bilo više nego dvostruko skuplje nego 12 mjeseci ranije, odnosno 108 posto), dok su ulje i struja drastično skuplji, 60,7 odnosno 22 posto.

Gorivo je raslo nešto sporije nego u svibnju, 33,2 prema 41 posto.

Učinak samog popusta na gorivo zamagljen je varirajućom cijenom nafte. Bez lipanjske intervencije za obaranje cijena benzina i dizela indeks potrošačkih cijena bio bi 8,6 posto, kažu statističari.

Rast cijena hrane u lipnju se ubrzao na 12,7 posto sa svibanjskih 11,1 i travanjskih 8,6 posto.

Bez energije i hrane u jednadžbi, međugodišnja inflacija u lipnju iznosila je 3,2 posto.

Inflacija nagriza kupovnu moć građana jer istim novcem mogu platiti manji broj dobara i usluga. To je i potencijalna socijalna bomba, zbog čega su česti zahtjevi za novim olakšicama.

"Mnogi su već u teškoj situaciji. Ne zbog nestašica, već zbog eksplozije cijena", rekao je čelnik Instituta za ekonomska istraživanja DIW Marcel Fratzscher za televiziju ZDF.

"Oni s niskim primanjima mnogo su više pogođeni jer moraju potrošiti 150-200 eura više na hranu i energiju", rekao je Fracher.

Vlada građane pokušava rasteretiti, između ostalog, popustom na gorivo i mjesečnom kartom za javni prijevoz koja košta devet eura. Porezna olakšica na gorivo koja vrijedi od lipnja do kraja kolovoza konkretno, s PDV-om, znači smanjenje cijene supera za 35,2 eurocenta, a dizela 16,7 centi.

Međutim, prema Fracheru, politika još uvijek ne čini dovoljno za ljude kojima je pomoć uistinu potrebna.

''Ljudi koji primaju obnovu mirovine nemaju nikakav zaštitni mehanizam”, rekao je predsjednik DIW-a. "Tim ljudima sada hitno treba novac u džepu, jer situacija ne ide nabolje, nego će idućih mjeseci biti puno teža", dodao je.

Poskupljenjima se ne nazire kraj. Primjerice, poljoprivredni proizvodi nastavili su poskupljivati, iako nešto sporije nego prošlog mjeseca, ali ipak za dramatičnih 36 posto više nego 12 mjeseci ranije. To se gotovo neizbježno na kraju prelije na trgovce i kupce.

Inflacija je jača nego u bilo kojem trenutku od ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990., a za usporedive brojke trebate otputovati u 1973.-74. Tada je prva naftna kriza uzrokovala rast cijena goriva i potaknula inflaciju.