Jedna od najvažnijih karakteristika misterioznih signala iz dubokog svemira, odnosno brzih provala radiovalova (FRB, fast radio bursts), jest to da su oni kratkotrajni i nepredvidivi. Obično se pojave iznenada na nekom dijelu neba i traju tek nekoliko milisekundi.

No, astronomi su nedavno zabilježili najčudniji FRB do sada. Ne samo da se radi o ponavljajućem radiosignalu nego se on pojavljuje u redovitom ciklusu od 16 dana.

Ponavljajući FRB-i, dakle kada se ne radi samo o jednom intervalu, već o više njih uzastopce, vrlo su rijetki i posebice privlače pažnju znanstvenika, tako da možete zamisliti koliko su se astronomi iznenadili kada su uočili da se FRB 180916.J0158 + 65 ponavlja svakih 16,35 dana. Ovaj neobičan FRB tijekom četiri dana svakih sat vremena izbaci signal ili dva, a zatim je neaktivan sljedećih 12 dana da bi potom ponovio ciklus, piše Science Alert.

Imaju energiju stotina milijuna Sunaca

Astronomi su pomoću teleskopa CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment), koji se nalazi u dolini Okanagan u Britanskoj Kolumbiji, promatrali ovaj ciklus čitavih 409 dana. Još uvijek ne mogu reći što to točno znači, odnosno koji je izvor ovog nesvakidašnjeg FRB-a, no očito je da se radi o izuzetno zanimljivom fenomenu.

Kao što smo već spomenuli, FRB-i su snažni bljeskovi radiovalova koji traju najviše nekoliko milisekundi. U tom periodu znaju osloboditi toliko energije da bi se to moglo usporediti sa snagom stotina milijuna Sunaca.

Većina njih pojavi se samo jednom te je stoga vrlo teško otkriti iz koje su galaksije stigli. Jedino smo za neke ponavljajuće signale otkrili gdje se otprilike nalazi njihov izvor.

Prošle su godine znanstvenici projekta CHIME objavili da su detektirali osam novih ponavljajućih FRB-a, što znači da smo ih do sada zabilježili 11. Sveukupno smo ih, ponavljajućih i jednokratnih, uočili preko 150.

FRB 180916.J0158 + 65 nalazio se među tih osam novootkrivenih, no na početku se nije posebno isticao. Tek nakon duljeg vremena praćenja, astronomi su utvrdili kako postoji nesvakidašnji obrazac u njegovom ponašanju.

"Period aktivnosti od 16,35 dana važan je ukazatelj na prirodu ovog objekta", napisali su znanstvenici u istraživanju koje je objavljeno u arXiv-u i čeka na recenziju.

Binarne zvijezde ili crna rupa?

Periodični objekti u svemiru mogu biti binarni sustavi zvijezda i crne rupe. Razdoblje od 16,35 dana moglo bi ukazivati na orbitu zvijezde, s tim da je FRB okrenut prema Zemlji samo tijekom određenog dijela orbite.

Moguće je da se radi i o aktivnosti crne rupe. Naime, FRB 180916.J0158 + 65 spada u šačicu FRB-ova za koje su znanstvenici uspjeli odrediti gdje se otprilike nalaze u svemiru. Njegov izvor je lociran na periferiji spiralne galaksije koja je od nas udaljena 500 milijuna svjetlosnih godina. To znači da se vjerojatno ne radi o supermasivnoj crnoj rupi (koja je obično smještena u središtu galaksije), ali da je moguće da se radi o onoj zvjezdane mase. U tom slučaju, vjetrovi pratećeg objekta ili plimni poremećaji iz crne rupe mogu povremeno na neki način blokirati FRB zračenje.

Ne može se isključiti i da je izvor ovog FRB-a pojedinačni, usamljeni objekt poput magnetara, neutronske zvijezde s izuzetno jakim magnetskim poljem ili pulsara, brzorotirajuće neutronske zvijezde, no to objašnjenje ne odgovara trenutnim podacima.

Tehnološki napredna izvanzemaljska civilizacija

Manje popularno objašnjenje je da se radi o nekoj vrsti izvanzemaljskog svemirskog broda koji je proizvela tehnološki napredna izvanzemaljska civilizacija. Astrofizičarka Ingrid Stairs ne smatra da je ta opcija vjerojatna.

"FRB-ovi dolaze iz različitih smjerova i s različitih udaljenosti, stoga vjerojatno dolaze iz različitih galaksija“, rekla je Stairs.

"Čini mi se jako malo vjerojatnim da bi toliko puno različitih izvanzemaljskih civilizacija proizvodilo istu vrstu signala na isti način“, objasnila je.

Istraživanje naziva Periodic activity from a fast radio burst source dostupno je na arXiv-u.